Menu

Машини-монстри: KH-9 HEXAGON - величезний супутник-шпигун часів Холодної війни.

Машины-монстры: KH-9 HEXAGON - огромный спутник-шпион времен Холодной войны.


Це супутник-шпигун HEXAGON більше десяти років вів спостереження за вірогідними супротивниками Америки у часи холодної війни, скидаючи на Землю дуже якісні фотознімки, зроблені з космосу. Довжина цього супутника становить близько 18 метрів, і це довше, ніж звичайний автобус. Протягом дуже довгого часу ці супутники бачили вживу лише дуже небагато людей. І тепер, після того, як американський уряд розсекретило дані цієї шпигунської програми, побачити цей супутник може будь-який бажаючий.

Машины-монстры: KH-9 HEXAGON - огромный спутник-шпион времен Холодной войны.


За період з 1971 по 1986 рік Управління розвідки США здійснило запуск в космос 20 супутників HEXAGON. Перший з цих супутників був виведений на орбіту ракетою-носієм Titan III. Основним "оком" супутника HEXAGON була величезна фотокамера з фокусною відстанню 195 сантиметрів. Ця камера робила снимкм на фотопластини, розміром 15 сантиметрів. На кожну таку пластину з висоти космосу містилося зображення, розміром близько 600 кілометрів. Висока якість використовуваного фотоматеріалу і оптика камери дозволяли розглянути на зроблених знімках деталі, розміром від півметра.

Машины-монстры: KH-9 HEXAGON - огромный спутник-шпион времен Холодной войны.


В ті часи ще не було надійних засобів швидкої передачі даних по радіочастотним каналах, так і камера супутника була звичайною камерою, а не цифровою камерою. Тому для доставки знятих супутником знімків на Землю використовувався досить оригінальний метод. Після того, як камера супутника робила серію знімків, зняті фотопластини автоматично занурювалися в захищений від зовнішніх впливів контейнер, який потім скидався на землю. Всього у супутника було чотири контейнери, тому його ресурс роботи був досить нетривалий, що і пояснює велику кількість таких супутників, виведених в космос.

Машины-монстры: KH-9 HEXAGON - огромный спутник-шпион времен Холодной войны.


Природно, що перед тим як скинути контейнер зі знімками на Землю, з землі піднімався літак-розвідник, забезпечений спеціальним пристосуванням, який діяв на великій висоті поблизу точки входу контейнера в атмосферу. Після того як радар літака виявляв падаючий контейнер, літак наближався до розрахункової точки і ловив цей контейнер як ловлять сачком метеликів. Цікаво, що відбувалося, якщо пілот літака трохи помилявся?

|