Menu

Excalibur - нова малогабаритна смертоносна лазерна гармата.

Excalibur - новая малогабаритная смертоносная лазерная пушка.


Для того, що б озброїти лазерним зброєю літаки і безпілотні літальні апарати потрібно зробити лазерні системи озброєнь досить компактного розміру і більш ефективні, ніж існуючі подібні системи, що встановлюються на більш габаритних пристроях, таких як морські суду. В даний час Управління перспективних дослідницьких програм Пентагону DARPA серед інших проектів займається реалізацією проекту Excalibur, в рамках якого розробляється компактна і потужна система лазерних озброєнь, призначена для установки на літальних апаратах.

Раніше найпростішим способом створення неймовірно потужних лазерів було використання величезних ємностей, заповнених активними і токсичними хімікатами. На цьому принципі працює бортів лазер Boeing YAL-1, який вміщується всередині зовсім не маленького 747-го. Але використовувати 747-й у ролі винищувача і навіть штурмовика трохи непрактично -).

Excalibur - новая малогабаритная смертоносная лазерная пушка.


Досвідчений зразок лазера Excalibur у десятки разів більше легкий і компактний, ніж існуючі хімічні потужні лазерні системи. Як Ви можете побачити на знімках, лазер Excalibur можна дійсно назвати крихітним, завдяки чому таку систему без особливих труднощів можна встановити практично на будь-яку модель сучасного винищувача і БЛА.

Лазер Excalibur складається з безлічі незалежних лазерів, що дозволяє зменшити розмір випромінювачів. Деяка кількість таких випромінювачів, встановлених по всьому корпусу літака, під час стрільби будуть наводитися в одну точку, забезпечуючи доставку туди максимальної кількості енергії.

До кінця року DARPA збирається продемонструвати працездатний дослідний зразок лазера Excalibur, потужністю в три кіловати. А сумарна потужність закінченої системи буде складати близько 100 кіловат, завдяки чому її можна буде використовувати для нанесення точкових ударів по наземним і повітряним цілям.

|