Menu

Нова технологія дає солдатам можливість теплового бачення в стилі "Хижака".

Новая технология дает солдатам возможность теплового видения в стиле "Хищника".


Під час ведення бойових дій вночі або всередині темних приміщень солдатам важливо побачити супротивника, перш ніж вони зможуть побачити його самого. Звичайно, існує безліч видів приладів нічного бачення, що дозволяють бачити солдату так само, як і вдень, але він не дозволяють солдату бачити краще і в більш широкому діапазоні. Тепер же такий стан справ кардинально змінилося.

Новий пристрій, що розробляється протягом більш ніж семи років компанією Optics1, дає солдатам теплове бачення, подібне тому, яке було продемонстровано в серії науково-фантастичних фільмів "Хижак /Predator". Пристрій COTI (Clip On Thermal Imager) не є окремим і самодостатнім пристроєм, воно просто додає функції теплового бачення до існуючим системам нічного бачення.

Людські око може бачити світло в діапазоні від 400 до 700 нанометрів, звичайні прилади нічного бачення дозволяють розширити діапазон до 900 нанометрів, що майже наближається до інфрачервоного діапазону. А більш довгохвильова теплова інфрачервона технологія COTI розширює зір до небаченого досі діапазону, до 8-5 нанометрів, дозволяючи солдатам бачити в абсолютно темних приміщеннях при повній відсутності будь-якого світла.

Крім цього, використання діапазону світлових хвиль від 8 до 10 нанометрів дає солдатам можливість бачити крізь дим, туман, дощ, листя та інші перешкоди, там, де звичайні прилади нічного бачення повністю втрачають свою працездатність. В той час, як деякі види захисного камуфляжу можуть "обдурити" прилади нічного бачення, такий камуфляж не зможе обійти здатність пристрою COTI виявляти джерела тепла. За допомогою нового приладу можна навіть виявити сліди на землі, залишені недавно минулими людьми, сліди дотиків, наприклад, на дверних ручках і залишені вибухові пристрої. Крім усього перерахованого вище можливості пристрою COTI дозволяють виявити приховане під одягом людини зброю та вибуховий пристрій.

Конструкція пристрою COTI розрахована на застосування в екстремальних умовах військових дій. Пристрій компактно, воно легко уміщається в долоні, його вага складає всього 165 грам, від однієї батареї пристрій може працювати протягом трьох годин, а при використанні додаткової зовнішньої батареї - до одинадцяти годин. В той час, як більшість приладів нічного бачення забезпечують відображення зображення характерного зеленого світла, зображення, що генерується пристроєм COTI є повністю настроюється, як з точки зору яскравості, контрастності, так і з точки зору відображуваних кольорів.

У пристрої COTI, крім військового застосування є ще широкий ряд застосувань в інших областях. Прилад буде неймовірно корисний рятувальним службам, пожежним, які зможуть бачити в умовах навколишнього середовища, затягнутою щільним димом. А моделі пристрою COTI наступного покоління будуть виготовлятися з урахуванням вимоги установки їх на зброю як нічних прицілів.

|