Menu

Нова стелс-технологія робить танки невидимими в інфрачервоному діапазоні.

Новая стелс-технология делает танки невидимыми в инфракрасном диапазоне.


Інфрачервоний діапазон використовується досить широко у військовій техніці, починаючи від систем нічного бачення і закінчуючи системами наведення різних видів озброєнь. Але переважна більшість інфрачервоних сенсорів "бачать" тільки високу температуру, що дає принципову можливість обману інфрачервоних систем. Нова технологія Adaptiv відомої оборонної компанії BAE Systems дозволяє об'єктам, настільки ж великим, як танки, повністю зникнути з екранів інфрачервоних систем, ховаючись в інфрачервоному тлі навколишнього середовища. Крім цього, танк, оснащений системою Adaptiv, не може просто зникнути, а змінити свій теплової слід таким чином, що тепловізорна система рахунок його схожим на вантажівку або на шматок скелі, злегка нагріте денним Сонцем.

У світі існує чимало засобів камуфляжу і стелс-систем, наприклад, система активного камуфляжу на базі електронного чорнила, розроблювана все тією ж компанією BAE Systems, і безліч інших систем, основою яких є нанесення шарів спеціальних кристалів або метаматеріалів. Основу технології Adaptiv являють собою шестикутні панелі, розміром в декілька сантиметрів, які виготовлені із спеціального матеріалу, здатного досить швидко змінювати свою температуру.

Для покриття танка стелс-системою Adaptiv потрібно приблизно тисяча температурних панелей. Але крім приховування танка в інфрачервоному діапазоні система надає можливість змінити за бажанням теплову підпис танка і змусити інфрачервоні системи думати, що перед ними що-то інше, абсолютно "невинне". Представники компанії BAE Systems стверджують, що вартість обладнання танків системою Adaptiv досить невелика, а виробництво компонентів цієї системи може бути налагоджено вже через два роки.



|