Menu

Машини-монстри: "Зубр" - найбільша в світі судно на повітряній подушці.

Машины-монстры: "Зубр" - самое большое в мире судно на воздушной подушке.


Судно класу "Зубр", відоме ще як "Проект 12322", є малим десантним судном на повітряній подушці розробки радянських часів. Після розсекречення даного проекту судна класу "Зубр" були визнані найбільшими в світі судами на повітряній подушці. В даний час суду цього класу стоять на озброєнні військово-морських флотів України, Росії та Греції. Цікавий той факт, що "Зубр" став першим судном радянського виробництва, купленим і прийнятим на озброєння країною-членом НАТО.

Машины-монстры: "Зубр" - самое большое в мире судно на воздушной подушке.


Завданням, яка виконувалася судами "Зубр" була доставка особового складу армійських підрозділів, броньованої техніки і вантажів постачання на необладнані берегові лінії. Завдяки повітряній подушці суду "Зубр" можуть висаджувати десант на 70% узбереж всіх океанів і морів. У вантажному відділенні судна класу "Зубр" можуть бути розміщені три танки, загальною вагою до 150 тонн, до 10 бронетранспортерів, сумарною вагою в 130 тонн плюс 140 осіб морської піхоти. Так само там можуть поміститися 8 бойових машин піхоти або плаваючих танків, які мають приблизно однакові габарити і вага. У разі необхідності вантажний відсік переобладнується для перевезення десанту і в ньому може бути розміщено додатково 366 осіб, таким чином судно може доставити на берег близько 500 чоловік десанту.

В якості двигуна суден класу "Зубр" виступає силова установка М35, має сумарну потужність в 50 тисяч кінських сил, виробництва миколаївського підприємства "Зоря-Машпроект". Потужність силової установки витрачається на обертання чотирьох нагнітальних агрегатів АЛЕ-10, пропелер якого має діаметр 2.5 метра. Горизонтальний рух судна "Зубр" забезпечується за рахунок трьох реверсивних гвинтів, діаметром по 5.5 метрів, що мають по чотири лопаті із змінним кроком.

Машины-монстры: "Зубр" - самое большое в мире судно на воздушной подушке.


Розміри судна "Зубр" складають 57.3 метра в довжину, 25.6 метра в ширину і 21.9 метра у висоту. Водотоннажність становить 555 тонн. Запасу палива в баках судна достатньо для подолання відстані в 300 морських миль (550 км), а максимальна швидкість, що розвивається судном становить 60 вузлів (111 км/год). Судно управляється і обслуговується екіпажем, чисельністю 27 осіб.

Озброєння судна "Зубр" складається з артилерійського та ракетного озброєння. На судні встановлено дві 30-мм автоматичні артилерійські системи АК-630 з боєкомплектом в 3000 снарядів до кожної з них. Ракетне озброєння представлено двома пусковими установками А-22 "Вогонь" для 140-мм некерованих реактивних снарядів, боєкомплект до кожної установки містить 66 НУР-ів. В якості оборонного протиповітряного озброєння використовуються переносні зенітні комплекси "Игла" у кількості 8 одиниць.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.



|