Menu

Вчені змінили людську шкіру таким чином, що вона може зупиняти кулі.

Ученые изменили человеческую кожу таким образом, что она может останавливать пули.


Протягом останніх 700 років, починаючи з того моменту, коли з'явилися перші мушкети, перше вогнепальну зброю, люди знаходять різні способи захисту від смерті, яку несуть кулі, випущені з цієї зброї. Броня, куленепробивне скло, бронежилети - це тільки найвідоміші і найпоширеніші засоби захисту від вогнепальної зброї. Вчені з Нідерландів вирішили піти зовсім іншим шляхом і перетворити в bulletproof оболонку шкіру людини. За допомогою генної інженерії нова шкіра набула міцність, достатню для того, що б зупинити летить кулю невеликого калібру.

Основою всього цього став унікальний вид білка, який у невеликих кількостях виробляється шелкопрядущими павуками. Вченим вдалося модифікувати генний код кози таким чином, що в її молоці став міститися у великих кількостях вищевказаний білок. Цей білок легко виділяється з козячого молока і з нього створюється щось на зразок тканини, яке біологічним способом об'єднується з клітинами людської шкіри.

Проект "2.6g 329m/s", названий так по швидкості польоту і вагою кулі калібру .22, ведеться вченими Консорціуму судової геноміки (Forensic Genomics Consortium) в Нідерландах. Їх дослідження спрямовані на заміну білка кератину (keratin), який входить до складу людської шкіри, надміцним і понаджорстким білком, вироблюваним шелкопрядущими павуками. Це призведе до перетворення шкіри в природну bulletproof мембрану, здатну відобразити невеликого калібру кулі, випущені з стрілецької зброї.

Перша фаза вищезазначеного проекту вже виконана, хоча вчені отримали результати, вони виявилися дещо гіршими, ніж очікувалося. Удосконалена шкіра не може зупинити кулю калібру .22, летить на максимальній швидкості. Вона успішно відображає кулі меншого калібру або кулі, що летять з більш низькою швидкістю, тобто на вильоті. Джаліла Эссайди (Jalila Essaidi), провідний науковець даного проекту, стверджує, що цілі, які вони переслідували, є чисто науковими і професійними, але ні в якому разі, не військовими. Незважаючи на це і завдяки досягнутим вченими успіхам, на цей проект звернули пильну увагу військові з різних країн, в тому числі і Управління перспективних дослідницьких програм Пентагону DARPA.

|