Menu

Безпілотник AirMule здійснює випробувальний політ, демонструє всі його можливості

Беспилотник AirMule совершает испытательный полет, демонстрирующий все его возможности


Якщо ви дивилися фільм "The Dark Knight Rises", то ви напевно пам'ятаєте літак Бетмена у вигляді летючої миші, на якому Уейн борознив повітряний простір над вулицями Готем-сіті. Але, незважаючи на вражаючу незвичність конструкції цього літака, навряд чи можна придумати принцип, який міг змусити літати такий літак в реальності. Але чи так це насправді? У нового безпілотника AirMule VTOL (Vertical Takeoff and Landing) так само відсутні явні ознаки наявності зовнішньої силової установки, тим не менш досвідчений зразок цього безпілотника нещодавно продемонстрував свою здатність здійснювати вертикальні зліт і посадку, зависати на місці, переміщатися і здійснювати маневри в горизонтальній площині.

Безпілотник AirMule був створений досить відомою ізраїльською компанією Tactical Robotics Ltd., він може діяти по командах оператора, що передаються за допомогою системи дистанційного управління, а наявність власної автономної інтелектуальної системи управління дозволяє йому виконувати завдання самостійно, без якої-небудь участі людини у цій справі. Основним завданням, для виконання якої велася розробка літального апарату AirMule, є евакуація поранених і постраждалих районів бойових дій в умовах щільного ворожого зенітного вогню.

Беспилотник AirMule совершает испытательный полет, демонстрирующий все его возможности


Досвідчений зразок апарату AirMule важить 770 кілограмів, він може піднімати корисний вантаж вагою до 640 кілограм. Максимальна швидкість, яку здатний розвинути безпілотник у польоті становить 180 кілометрів на годину, а його стеля дорівнює 3658 метрам.

Безпілотник AirMule виділяється із загального ряду подібних літальних апаратів наявністю ротора, який прихований в межах фюзеляжу апарату. Ця особливість конструкції дозволяє апарату приземлятися у важкодоступних місцях на майданчики з малою площею, там, де лопаті звичайного вертолітного ротора можуть бути пошкоджені, зіткнувшись з деревами, скелями та іншими перешкодами. Наявність прихованого ротора дозволяє апарату AirMule приземлятися на вільний простір, площею близько 40 квадратних метрів. Крім всього вищесказаного лопаті внутрішнього ротора при обертанні створюють менше шуму, ніж лопаті звичайних зовнішніх пропелерів, що робить апарат AirMule менш помітною для стороннього спостерігача.

Беспилотник AirMule совершает испытательный полет, демонстрирующий все его возможности


В ході недавнього випробувального польоту, безпілотний літальний апарат AirMule виконав вертикальний зліт, пролетів в горизонтальному польоті до кінця злітно-посадкової смуги випробувального аеродрому, розвернувся на 180 градусів, зависнувши на місці, та повернувся в початкову точку. Апарат весь час підтримував постійну висоту польоту, використовуючи два лазерних висотоміра, а незабаром апарат отримає і стандартний авіаційний висотомір на базі радарної системи. Комбінація приймача сигналів навігаційної системи GPS, вбудованої інерціальної навігаційної системи та системи відстеження візуальних об'єктів на поверхні дозволяє апарату знати своє місце розташування з високою точністю в будь-який момент часу.

У наступному році, настання якого чекати залишилося не так вже й довго, компанія Tactical Robotics проведе повну демонстрацію місії апарату AirMule, в якій буде задіяний другий дослідний зразок, створення якого ведеться в даний час. Успіх цієї демонстрації, як розраховує керівництво компанії, повинен залучити до проекту належну увагу з боку військових, що і визначить подальшу долю проекту в цілому.



|