Menu

Бойова лазерна система HEL-MD компанії Boeing успішно впоралася з ураженням безпілотників і артилерійських снарядів

Лазерная боевая система HEL-MD компании Boeing успешно справилась с поражением беспилотников и артиллерийских снарядов


Системи озброєнь на основі високоенергетичних лазерів (High Energy Laser, HEL) є досить "гарячим" напрямком досліджень і розробок в області нових військових технологій. На цьому полі виступають такі відомі гравці, як компанія Lockheed Martin, Rheinmetall, Northrop Grumman і Boeing, яка нещодавно закінчила цикл успішних польових випробувань мобільного лазерної установки HEL-MD (High Energy Laser Mobile Demonstrator). Під час цих випробувань, які проводилися з 18 листопада по 10 грудня цього року, установка HEL-MD успішно впоралася з покладеним на неї завданням, вразивши прямо в повітрі кілька безпілотних літальних апаратів, а рівень ураження летять артилерійських і мінометних снарядів перевищив поріг 90 відсотків.

Останні випробування, які проводилися на ракетному полігоні White Sands Missile Range в Нью-Мексико, проходили майже в таких же умовах, як випробування 2011 і 2012 року, коли лазерна установка демонструвала свої можливості по ураженню швидкісних цілей, що летять на малій і середній висоті. Але, на відміну від випробувань 2012 року, установка HEL-MD вже діяла в повному складі, з працюючим лазером, радаром і автоматичною системою наведення променя. Основним об'єктом випробувань був не сам лазер, а композитна радарна система Enhanced Multi Mode Radar, яка служила для виявлення, захоплення, супроводу цілей і наведення на них променя лазера в автоматичному режимі.

Лазерная боевая система HEL-MD компании Boeing успешно справилась с поражением беспилотников и артиллерийских снарядов


Під час останніх випробувань на установці HEL-MD був встановлений досвідчений лазер, потужністю всього в 10 кіловат. У найближчому майбутньому цей лазер буде замінений на більш потужний 50-кіловатний лазер, завдяки якому будуть проведені випробування нової системи охолодження лазера і нової енергетичної системи, спроможної виробити енергію в кількості, достатній для роботи лазера.

Після того, як усі вищезазначені системи запрацюють належним чином, на установці HEL-MD буде змонтований остаточний бойовий варіант твердотільного лазера, який має потужність 100 кіловат. Лазер такої потужності збільшить дальність ураження установки в цілому, зменшить час, потрібний на утримання променя лазера на цілі для її гарантованого ураження, що дозволить ще більше підняти загальну ефективність бойової системи.

|