Menu

Китайський безпілотник-невидимка Sharp Sword вперше піднявся в повітря

Китайский беспилотник-невидимка Sharp Sword впервые поднялся в воздух


Чутки про розробку китайськими військовими власного безпілотника-невидимки, підкріплені не дуже чіткими знімками і вельми мізерною інформацією, ходять вже досить давно. В травні місяці цього року проект зі створення безпілотника, який має назву "Li Jan" або "Sharp Sword" був частково розсекречено, а зовсім недавно, згідно інформації від державних китайських засобів масової інформації, здійснив перший випробувальний політ, в ході якого він знаходився в повітрі протягом 20 хвилин.

Форма безпілотника Sharp Sword не блищить оригінальністю, він створений за аеродинамічною схемою клиновидного літаючого крила, завдяки чому він дуже нагадує європейські безпілотники Neuron і Taranis, американський безпілотник RQ-170 і експериментальний безпілотник X-47B, який в цьому році проходив обширну програму льотних випробувань на одному з авіаносців американського флоту. Але більш разючу подібність безпілотник Sharp Sword, що й не дуже дивно, має з російським безпілотником Мить Скат.

Китайский беспилотник-невидимка Sharp Sword впервые поднялся в воздух


Китайський уряд містить всі тактико-технічні дані і характеристики безпілотного літального апарату Li Jan в суворій таємниці. Але з великою часткою впевненості можна припустити, що чудес не буває і цей літальний апарат буде володіти набором типових характеристик і параметрів апаратів для його класу. Крім цього, китайським військовим, як і військовим Ірану, які теж нещодавно продемонстрували свій новий безпілотник , доведеться зіткнутися з проблемою необхідності створення нових структурних підрозділів в своїй армії, які будуть відповідати за використання безпілотників та забезпечення їх безпеки при проведенні операцій над територією потенційного або явного ворога.

Згідно крупицях наявної інформації китайські військові покладають на свій новий безпілотник-невидимку великі надії. Адже стелс-технології, використані при його створенні, дозволять військовим безкарно проводити таємні операції в районі островів Senkaku/Daiyo Islands, групи незаселених островів, з приводу яких між Китаєм і Японією ведеться давню суперечку, в ході якого японські військові пообіцяли збивати всі чужі безпілотники, вторгнувшиеся в повітряний простір цих островів.

|