Menu

Multi-Modal Vehicle - проект військового робота, здатного літати, плавати, пересуватися по поверхні і стрибати

Multi-Modal Vehicle - проект военного робота, способного летать, плавать, передвигаться по поверхности и прыгать


В даний час у світі існує безліч різних типів військових роботів. Одні з них призначені для проведення операцій на суші, інші - в повітрі, а треті - на поверхні чи в глибинах морів чи океанів. Проведення складних військових операцій вимагає особливого підходу до планування та координування роботи груп операторів, що керують роботами, що діють в різних стихіях, а посилюється проблема координування ще тим, що різні види військових роботів користуються для зв'язку зі своїми командними центрами різними типами комунікаційних систем, часто повністю несумісними один з одним. Намагаючись спростити завдання проведення таких складних військових операцій, фахівці з Національної лабораторії Сандиа (Sandia National Laboratories) розробили концепт універсального військового робота, який, в залежності від поставленої задачі може літати в повітрі, плавати, пересуватися своїм ходом по поверхні і навіть стрибати на висоту до 10 метрів при подоланні особливо важких ділянок місцевості.

Цей універсальний військовий робот, який отримав умовну назву "Multi-Modal Concept Vehicle, MMVC", був задуманий і розроблений фахівцями відділу Інтелектуальних систем, робототехніки та кібернетики (Intelligent Systems, Robotics and Cybernetics unit) Національної лабораторії Сандиа. По суті цей робот є роботом-трансформером, здатним перетворювати свій корпус і змінювати свою конструкцію у широких межах. У разі необхідності його крила можуть перетворитися в підводні "плавці" або, скинувши зайву оболонку, стати пружинними колесами для переміщення і стрибків на суші. Таким чином, робот MMVC може сам пристосувати себе для оптимального виконання певного завдання або при переході від виконання однієї задачі до виконання іншої. При цьому, все це може вироблятися як по команді віддаленого оператора, так і самим роботом в автоматичному режимі.

Multi-Modal Vehicle - проект военного робота, способного летать, плавать, передвигаться по поверхности и прыгать


Звичайно, в конструкції робота MMVC в тому вигляді, в якому вона існує на сьогоднішній день, є цілий ряд недоліків. Основним недоліком є те, що робот не є справжнім роботом-трансформером, в моменти перетворення з одного виду в інший, він просто скидає стали непотрібними частини і вузли. Це робить процес трансформації повністю незворотнім, робот ніколи вже не зуміє придбати свій початковий вигляд і повернутися до виконання попереднього завдання. Крім цього, такий процес трансформації, в якому вузли та деталі робота швидше всього будуть втрачені безповоротно, зробить процес застосування такого робота вкрай дорогим і доцільним лише при виконанні особливо важливих спеціальних операцій.

В даний час фахівці лабораторії Сандиа виготовили і провели випробування декількох ключових технологій та ідей, які ляжуть в конструкцію майбутнього робота MMVC. А зараз вони готують пропозицію до Пентагону і деяким виробничим організаціям з метою отримання допомоги і фінансової підтримки для створення перших дослідних зразків таких універсальних роботів-трансформерів.



|