Menu

Штучно вирощений в чашці Петрі мозок має 12-секундної пам'яттю.

Искусственно выращенный в чашке Петри мозг обладает 12-секундной памятью.



Те, що ви бачите на цьому знімку, є штучним мозком, що складається з 60 нейронів, вирощеним в чашці Петрі. Проводячи дослідження цього нервового освіти, вчені з університету Піттсбурга з'ясували, що цей мініатюрний мозок має короткочасною пам'яттю, завдяки чому він може пам'ятати події, що відбулися не пізніше 12 секунд.

Для вирощування цього штучного микромозга вчені взяли кремнієвий диск, покритий шаром білка. На білок були поміщені нервові клітини, вилучені гипокампуса мозку ембріона щура. Ці клітини, потрапивши в сприятливі умови, продовжували розвиватися, створюючи замкнуту нейронну мережу, здатну до генерації, передачі і прийому електричних сигналів.

Дослідники виявили, що порушення від зовнішнього електричного імпульсу "блукає" по нейронної мережі протягом 12 секунд, що на 11.75 секунди більше значення, яке передбачали отримати вчені. А це означає, що нейрони не тільки передавали сигнали, що приймаються, але і зберігали деякий час, формуючи, таким чином, свого роду короткострокову пам'ять.

Тепер же, коли у вчених є "минимозг в блюдце", здатний запам'ятовувати події, дослідники планують використовувати його для того, що б точно з'ясувати яким чином відбувається передача електричних сигналів і як нейронні мережі нашого власного головного мозку можуть з високою ефективністю обробляти і зберігати інформацію.

|