Menu

Компанія Sony представляє нову технологію, що дозволяє записати на магнітну стрічку обсяг 3700 дисків Blu-ray

Компания Sony представляет новую технологию, позволяющую записать на магнитную ленту объем 3700 дисков Blu-ray


Досить тривалий час з моменту появи перших комп'ютерів найдоступнішим носієм, здатним зберігати великі обсяги інформації, була магнітна стрічка. Пізніше, з появою оптичних носіїв інформації, зниженням вартості жорстких дисків і появою хмарних сховищ, магнітні стрічки зі складними лентопротяжными механізмами відійшли на другий план, залишаючись лише технологією резервного копіювання у великих компаніях і датацентрах. Але розвиток сучасних технологій не могла обійти стороною технології запису на магнітні стрічки, і самим останнім досягненням у цьому напрямку стала технологія, розроблена компанією Sony, яка дозволяє записати на магнітну стрічку близько 185 терабайт даних.

У 2010 році показник щільності запису інформації на магнітну стрічку становив близько 29.5 гагибайт на квадратний дюйм. Нова технологія компанії Sony дозволяє записувати дані на стрічку з щільністю 148 гігабайт на квадратний дюйм, що є рекордним показником на сьогоднішній день. Таким чином, на стандартну аудіо-касету може поміститися обсяг даних, відповідний обсягом 3700 двошарових 50-гігабайтних дисків Blu-ray, стопка з яких матиме висоту 4.4 метра. А якщо такий обсяг даних зберігати на звичайних жорстких дисках великої ємкості, то сумарна вартість цих дисків перевалить за позначку в 9300 доларів.

Для того, щоб створити настільки містку магнітну стрічку, компанія Sony використовувала технологію осадження магнітного матеріалу методом розпилення. Такий метод, який працює за участю іонів аргону, дозволяє осадити на поверхню полімеру кристали магнітного матеріалу, середній розмір яких складає всього 7.7 нанометрів. При цьому, обложені кристали розташовуються дуже близько один до одного, практично не залишаючи порожніх проміжків.

Слід зазначити, що технології запису інформації на магнітну стрічку отримали досить відчутний поштовх розвитку саме останніми роками. Два роки тому обсяги виробництва магнітної олени темпами збільшувалися 13 відсотків у рік, але в минулому році темп зростання склав вже 26 відсотків. Цілком ймовірно, що після того, як компанія Sony поставить нову технологію на комерційні рейки, область зберігання даних на магнітній стрічці переживе ще один стрибок свого зростання. Але, на жаль, високі щільності запису інформації на магнітну стрічку будуть вимагати використання дуже точної механіки і високоякісних дорогих стрічкопротяжних механізмів. Тому такі технології так і будуть продовжувати використовуватися в системах високонадійного резервного копіювання великих обсягів інформації, які зможуть дозволити собі тільки великі корпорації і датацентри.

|