Menu

Стенфордський вчені створили нейрокомп'ютер, робота якого наслідує роботі головного мозку

Стэнфордские ученые создали нейрокомпьютер, работа которого подражает работе головного мозга


Вчені зі Стенфордського університету розробили і виготовили дослідний зразок комп'ютера, робота якого наслідує роботі головного мозку. За рахунок цього комп'ютер, який поки ще являє собою друковану плату з встановленими на ньому чіпами розміром з планшетний комп'ютер, демонструє на певному виді завдань продуктивність в 9 тисяч разів перевищує продуктивність звичайного настільного персонального комп'ютера.

При створенні електронного нейрокомп'ютера вченими була використана їх фірмова архітектура під назвою Neurogrid. На платі нейрокомп'ютера встановлено 16 спеціалізованих процесорів Neurocore, які в сумі можуть моделювати роботу 1 мільйона нейронів і кілька мільярдів зв'язків між нейронами, синапсів. За рахунок такого високого рівня інтеграції новий нейрокомп'ютер демонструє в 40 тисяч велику ефективність з точки зору співвідношення обчислювальної потужності до споживаної енергії, ніж процесори звичайних комп'ютерів.

Ефективність роботи процесорів Neurocore досягається за рахунок того, що одні і ті ж елементи електронних схем можуть використовуватися для забезпечення роботи відразу декількох моделей нейронів і синапсів. Це дозволяє процесорам Neurocore будувати більш великі і складні нейронні мережі, ніж це можуть зробити нейропроцесори, створені іншими групами вчених.

Наступним кроком, який має намір зробити Стенфордський вчені, стане розробка програмного забезпечення, за допомогою якого інженери і програмісти зможуть створювати програми для нейрокомп'ютера Neurogrid, не маючи великих знань в області нейробіології і про архітектуру нейрокомп'ютера.

"Зараз програмування нашого нейрокомп'ютера є досить складним завданням, що вимагає досить великої кількості високоінтелектуальної праці" - розповідає Квабена Боуен (Kwabena Boahen), один з дослідників, які брали участь у створенні нейрокомп'ютера, - "Ми ж хочемо створити такий пакет для розробки програмного забезпечення, за допомогою якого кожна людина, нічого не знає про нейронах і синапсах, зможе розробляти програми, які будуть максимально ефективно використовувати всі можливості нейрокомп'ютера Neurogrid".

Ще одним завданням, яка дуже гостро стоїть перед дослідниками, є задача зниження вартості нейропроцессоров Neurocore. Зараз виготовлення нейрокомп'ютера обходиться приблизно в 40 тисяч доларів, але вчені планую знизити цю суму до 400 доларів шляхом заміни нейропроцессоров, виготовлених за допомогою технологій 15-річної давності, на нейропроцесори, виготовлені на сучасних технологічних лініях з новими можливостями. Паралельно з цим вчені планують привести енергетичну ефективність майбутнього нейрокомп'ютера до рівня, порівнянного з ефективністю роботи мозку людини. Адже людський мозок, який налічував у 80 тисяч разів більше нейронів, споживає всього в три рази більша кількість енергії, ніж нейрокомп'ютер Neurogrid.



|