Menu

До 2015 року швидкість передачі даних Wi-Fi досягне значення 10 гігабіт в секунду

К 2015 году скорость передачи данных Wi-Fi достигнет значения 10 гигабит в секунду


Найшвидші на сьогоднішній день Wi-Fi маршрутизатори, що підтримують стандарт 802.11ac, можуть забезпечити швидкість бездротового обміну інформацією, яку можна порівняти зі швидкістю гігабітного проводового Ethernet-з'єднання. Але до наступного року така швидкість може виявитися вкрай повільною і причиною цьому стане поява нового чіпсету Wi-Fi, над яким зараз працюють фахівці компанії Quantenna.

Більшість існуючих Wi-Fi чіпсетів, що використовуються в сучасному комунікаційному устаткуванні, може забезпечувати одночасну передачу даних по трьом незалежним каналам. Ці чіпсети, що мають умовну назву 3x3 MIMO, використовуються в таких маршрутизаторах, як Linksys WRT-1900AC, які забезпечують пропускну здатність 1.3 гігабіта в секунду на частоті 5 ГГц. На що проходила На початку року на виставці CES, представники компанії Asus оголосили про те, що їх новий маршрутизатор RT-AC87U, в основі якого лежить чіпсет Quantenna QSR1000 4x4 MIMO, буде забезпечувати пропускну здатність до 1.7 гігабіта в секунду. А нещодавно представники компанії Quantenna повідомили про початок роботи над новим чіпсетом 8x8 MIMO, який зможе забезпечувати пропускну здатність на рівні 10 гігабіт в секунду і який повинен появитья в 2015 році.

Новий чіпсет 8x8 MIMO буде працювати на базі стандарту 802.11ac і буде підтримувати роботу з обладнанням всіх стандартів попереднього покоління (802.11a/b/g і n). Чіпсет Quantenna об'єднає безліч паралельних каналів, що працюють на частоті 5 ГГц, смуга пропускання якого складе 160 МГц. Для порівняння, маршрутизатори стандарту 802.11ac використовують канал, ширина смуги якого становить 80 МГц.

В основу нового чіпсету лягла технологія MU-MIMO (multi-user MIMO) дозволяє виробляти багатопотоковий обмін даними з використанням декількох антен на одному передавачі і декількох антен на одному приймачі. Крім цього, технологія MU-MIMO дозволить вести обмін даними паралельно на кілька незалежних пристроїв, а в разі необхідності кілька антен можуть забезпечувати роботу одного каналу, покращуючи якість сигналу і збільшуючи дальність дії точки доступу. Інтелектуальна складова нового чіпсету буде виконувати аналіз переданих і прийнятих сигналів і, використовуючи процес адаптивного управління сформованим сигналом, буде здійснювати передачу сигналу по оптимальному шляху.

Представники компанії Quantenna повідомляють, що їх новий чіпсет ідеально підходить для тих областей застосування, де потрібні вкрай високі швидкості бездротової передачі інформації. Але, на жаль, підтримка технології MU-MIMO ніколи не з'явиться в складі смартфонів, планшетних комп'ютерів, USB-адаптерів або іншої електроніки з живленням від акумуляторних батарей. Акумулятори будь-якого пристрою, нехай і найбільшою на сьогоднішній день ємності, не зможуть впоратися з постачанням енергією нових чіпсетів. Тому слід очікувати появи реалізації нової технології у вигляді маршрутизаторів, плат PCIe, і у вигляді інтегрованих вузлів материнських плат для ноутбуків і настільних комп'ютерів.

|