Menu

Машини-монстри: MegaBigPower - найбільший в світі майнер, здатний згенерувати 10 відсотків усіх нових біткойнів

Машины-монстры: MegaBigPower - самый большой в мире майнер, способный сгенерировать 10 процентов всех новых биткойнов


У кількох великих будівлях, розташованих на березі річки Колумбія в східній частині штату Вашингтон, розташовується одне з найбільш потужних спеціалізованих пристрій в світі, так званий майнер, пристрій, обчислювальні потужності якого дозволяють згенерувати близько 10 відсотків усієї нової кріптовалюти типу Bitcoin в світі. До складу майнера входить 1.4 мільйона спеціалізованих чіпів BitFury, орієнтованих на розрахунки контрольних сум блоків, так званих хешей, координацію дій яких здійснюють понад 5 тисяч мініатюрних комп'ютерів Raspberry Pi.

Все це величезна кількість мікросхем, плат та комп'ютерів, встановлених на стійках, які займають площу майже 1500 квадратних метрів, споживає величезну кількість енергії. Пікове споживання майнера MegaBigPower становить близько 3 МВт в моменти проведення інтенсивних розрахунків. У зв'язку з цим і було обрано початкове розташування установки, яка знаходиться в безпосередній близькості від гідроелектростанції, звідки вона отримує електроенергії по досить низькій вартості.

Для того, щоб утримувати майнер в рамках можливості генерації від 7 до 10 відсотків усіх нових біткойнів, власнику компанії MegaBigPower, Дейву Карлсона (Dave Carlson), постійно доводиться нарощувати її обчислювальну потужність. В даний час обчислювальна потужність глобальної мережі Bitcoin оцінюється значенням 39.6 PH (petahash), на частку майнера MegaBigPower доводиться 2.2 PH, що становить 5.6 відсотка. У найближчі місяці Карлсон збирається ввести в дію додаткові потужності, які додадуть ще 1 PH, піднявши світову частку потужності майнера MegaBigPower до 8 відсотків.

Машины-монстры: MegaBigPower - самый большой в мире майнер, способный сгенерировать 10 процентов всех новых биткойнов


Перші стійки майнера MegaBigPower були встановлені в 2013 році після майже року планування, розробки і виробництва. У січні 2013 року потужність майнера становила близько 1 PH, а трохи пізніше потужність була піднята до 2.2 PH. До кінця 2013 року була введена в експлуатацію третину частина майнера, в якій були використані нові плати і процесори, що дозволило підняти сумарну потужність установки до її нинішнього рівня. Кожен модуль майнера складається з 16 плат, на яких встановлено по 16 чіпів BitFury. В даний час у складі майнера налічується 5600 модулів, а загальна кількість спеціалізованих процесорних плат з чіпами BitFury становить 90 тисяч. Нові модулі, які зараз проектують фахівці компанії MegaBigPower, будуть вже містити 756 чіпів BitFury, що дозволить майнеру утримувати свою лідируючу позицію ще досить довго.

В даний час потужностей майнера MegaBigPower достатньо для того, щоб згенерувати від 7 до 8 тисяч біткойнів в місяць. І з урахуванням поточного обмінного курсу кріптовалюти на реальні гроші ця цифра представляє собою дуже немаленьку суму.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.



|