Menu

Нова технологія дозволяє відтворити тривимірний "фоторобот" людини з його генетичним кодом

Новая технология позволяет воссоздать трехмерный "фоторобот" человека по его генетическому коду


Нова технологія, розроблена групою з університету Пенсільванії, очолюваної Марком Шрайвером (Mark Shriver), розробила нову технологію, яка може відтворити тривимірну модель особи людини за певних ділянок генетичного коду його ДНК. Працездатність технології була перевірена Шрайвером і його командою шляхом створення більш ніж 600 віртуальних зображень з ДНК, взятої у добровольців різного віку, статі, етнічної приналежності, і порівнянням отриманих результатів з оригіналом. А самої найбільш очевидною областю застосування даної технології є допомогу слідчим органам у відтворенні образів злочинців за зразками генетичного матеріалу, залишеного ними на місцях злочинів.

У технології використовується принцип нанесення на модель особи орієнтовних точок. Числа цих точок, близько 7 тисяч, цілком достатньо для того, щоб з високою точністю передати всі основні риси особи людини. За допомогою цифрової сітки, нанесеної на тривимірну модель особи добровольця, дослідники визначили відхилення положення орієнтовних точок від їх положенні на усередненої моделі деякого еталонного особи.

Зробивши розрахунки за допомогою складної математичної моделі, яка враховує стать, вік і етнічну приналежність людини, дослідники з'ясували набір генів, які визначають ключові моменти рис обличчя. Виявилося, що цих генів не так вже й багато, для більш-менш точного відтворення рис обличчя людини вимагається проведення аналізу 20 послідовностей ДНК, які налічують всього за 24 елемента.

В даний час Шрайвер і його команда працюють над вдосконаленням розробленої ними технології. Наступним їх кроком буде збільшення роздільної здатності створюваної моделі особи, що буде досягнуто за рахунок збільшення числа точок прив'язки з 7 до 30 тисяч. На думку дослідників, дана технологія, поєднана з технологією тривимірного друку, допоможе в майбутньому не тільки ловити злочинців. З її допомогою можна буде ідентифікувати будь-якої людини в тих випадках, коли це неможливо зробити іншим шляхом, наприклад, людей, що постраждали при аваріях літаків, поїздів, при пожежах та під час інших катастроф або стихійного лиха.

|