Menu

Штучний інтелект, який змусить глядачів аплодувати, стане переможцем конкурсу TED A.I. Xprize

Искусственный интеллект, который заставит аплодировать зрителей, станет победителем конкурса TED A.I. Xprize


Усім людям, які так чи інакше мають відношення до області високих технологій, відома щорічна міжнародна конференція під назвою TED Talks. В рамках цієї конференції проводяться виступи, в яких знайомлять глядачів з новими технологіями, перспективами розвитку різних галузей науки і техніки, і просто божевільними ідеями. Слід зазначити, що далеко її всім виступаючим вдається привернути увагу аудиторії, але якщо це вже сталося, то глядачі зазвичай вітають виступає бурхливими оплесками. А тепер уявіть собі на хвилинку, що бурхливі оплески глядачів отримує якийсь робот, забезпечений системою штучного інтелекту. Незважаючи на фантастичність такої ідеї, вона, ця ідея, є кінцевою метою нового конкурсу TED A.I. Xprize.

Судячи з назви вищезазначеного конкурсу, його організатором є організації, які стоять позаду конференції TED Talks і X Prize. Мета конкурсу полягає у "створенні систем штучного інтелекту, настільки досконалих, що проведення конференції TED Talks стане можливим навіть без участі в ній жодної людини".

"В областях комп'ютерного самонавчання і штучного інтелекту були зроблені вельми значущі досягнення за останнє десятиліття. Але цим мо тільки трохи подряпали поверхня виступає над водою маленької частини величезного айсберга" - розповідає Пітер Х. Діамандіс (Peter H. Diamandis), керівник організації X Prize, - "Глобальна конкуренція, яку ми збираємося спровокувати оголошення нового конкурсу, може забезпечити просування і в безлічі інших суміжних областей, включаючи область біологічних досліджень, освіти, охорони здоров'я та поява зовсім нових областей, які зараз навіть важко собі уявити".

Поки ще немає жодних встановлених правил для майбутніх учасників конкурсу, який отримав назву "A.I. Xprize presented by TED". У цьому організатори конкурсу покладаються на громадськість, думка якої допоможе сформулювати чіткий набір правил, умов і обмежень. А поки існує лише набір питань, на які треба знайти відповіді, перш ніж конкурс зможе рушити далі. І серед переліку цих питань знаходяться такі важливі питання, як "розділ конференції TED Talks повинен бути обраний? Якої тривалості має бути повідомлення? На основі яких критеріїв можна оцінювати виступ? В якому вигляді повинна бути представлена система штучного інтелекту, у вигляді гуманоидного робота чи достатньо лише "безтілесного" синтезованого голосу?".

На жаль, зараз ще невідома ні сума внеску, яку доведеться заплатити за участь у конкурсі, ні сума винагороди. Поки лише відомо, що переможець конкурсу TED A.I. Xprize буде оцінюватися по реакції глядачів на його виступ. І, будемо сподіватися, що цей конкурс буде вельми цікавим заходом, який стане ще одним кроком до створення повноцінних систем штучного інтелекту.

|