Menu

Штучний інтелект суперкомп'ютера Watson буде використовуватися для боротьби з раком

Искусственный интеллект суперкомпьютера Watson будет использоваться для борьбы с раком


У двадцяти пацієнтів, які страждають від агресивної форми раку мозку, незабаром з'явиться ще один член обслуговуючої їх бригади медиків. Тільки це буде не звичайна людина, в цій ролі буде виступати штучний інтелект відомого суперкомп'ютера Watson компанії IBM. Головною метою програми, що здійснюється фахівцями компанії IBM і Нью-йоркського генетичного центру (New York Genome Center), є поглиблене вивчення геному і генетичних мутацій, що дозволить лікарям-онкологам зрозуміти причини виникнення захворювань, розробити нові ефективні методи лікування і випробувати їх на добровільних учасників.

Компанія IBM позиціонує систему штучного інтелекту суперкомп'ютера Watson як технологію, здатну зробити революцію в буквальному розумінні цього терміна в галузі охорони здоров'я. Це стане можливим завдяки можливостям системи аналізувати дані, описані природною мовою, самонавчатися і швидко обробляти величезні масиви різнорідної інформації. Протягом двох минулих років суперкомп'ютер Watson був задіяний у проекті онкологічного центру Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, в рамках якого він вивчав особливості медичної термінології та мови, на якому спілкуються між собою медики.

У рамках нового проекту суперкомп'ютера Watson належить не тільки "розшукувати" в пошуках корисної інформації тонни медичної літератури з області онкології. Система штучного інтелекту зробить аналіз генетичних даних, генома, 20 пацієнтів, при цьому, буде виконаний аналіз генома як здорових клітин, так і клітин ракових пухлин. Це буде зроблено для того, щоб визначити види генетичних мутацій в ракових клітинах, при цьому зробити це з урахуванням особливостей організму кожного пацієнта.

Искусственный интеллект суперкомпьютера Watson будет использоваться для борьбы с раком


Визначення послідовності ДНК злоякісних клітин, в силу різноманітності видів мутацій, являє собою "фонтан генетичної інформації", при цьому, у кожного з пацієнтів може спостерігатися свій власний набір мутацій. Медики-онкологи тільки підходять до межі розуміння значення генетичної інформації, а процес пошуку цього значення може займати залежно від організму пацієнта, від декількох тижнів до декількох місяців роботи команди кваліфікованих медиків. А це, погодьтеся, вельми чималий термін для пацієнта, жити якому залишається від 12 до 14 місяців з моменту постановки діагнозу раку мозку.

Суперкомп'ютер Watson може взяти на себе функцію аналізу геному, він здатний зробити аналіз генетичних даних, виробляючи при цьому паралельний пошук в сотнях тисяч медичних документів і статей, буквально за лічені секунди часу. Визначивши набір мутацій, які існують в ракових клітинах пацієнта, суперкомп'ютер може підібрати комплекс видів лікування та медикаментозного впливу, який надасть максимально ефективний вплив на ракові клітини.

Поточний проект призначений, в першу чергу, для оцінки можливостей систем штучного інтелекту в області онкології, всі заключні рішення про заходи та методи лікування будуть прийматися однією або колегією кваліфікованих медиків. Якщо проект буде успішно реалізований, то суперкомп'ютер Watson буде продовжувати "ковтати" медичні знання і далі, стаючи все розумнішою і розумнішою. А зараз команда програмістів готує деякі нові функції системи штучного інтелекту, які дозволять системі при прийнятті рішень враховувати свої власні успіхи і помилки, вчинені в більш ранні періоди часу.

|