Menu

Леслі Лэмпор, дослідник з Microsoft Research, отримує аналог Нобелівської премії в галузі інформаційних технологій

Лесли Лэмпор, исследователь из Microsoft Research, получает аналог Нобелевской премии в области информационных технологий


Представники Асоціації обчислювальної техніки (Association for Computing Machinery, ACM) назвали Леслі Лэмпорта, провідного дослідника компанії Microsoft Research, володарем премії Алана Тюрінга за 2013 року, премії, яка є свого роду аналогом Нобелівської премії і яка присуджується за видатні досягнення в галузі інформаційних технологій. Разом зі званням лауреата Леслі Лэмпорт став володарем грошової премії в розмірі 250 тисяч доларів, яка була надана компаніями Intel і Google.

Присуджуючи премію Леслі Лэмпорту, Асоціація ACM відзначає його множинний внесок у справу розвитку інформаційних технологій, головним напрямком в якому є розробка технологій побудови розподілених обчислювальних систем і програмного забезпечення, яке служить для координації дій комп'ютерів через мережі. Завдяки саме цій технології в даний час реалізуються практично всі онлайн-ігри, такі як World of Warcraft, системи розподілених обчислень і однорангові мережі файлового обміну, такі як BitTorrent.

За всю свою життя Леслі Лэмпорт, який працював свого часу в таких відомих компаніях, як SRI International і Digital Equipment Corp., створив масу алгоритмів та протоколів, спрямованих на поліпшення стабільності, надійності і безпеки роботи обчислювальних систем. Його роботи широко використовуються в сучасних службах хмарних обчислень, в системах забезпечення онлайн-безпеки та в системах управління базами даних, іншими словами - практично у всіх складових частинах складного сучасного інформаційно-обчислювального простору.

Ще однією заслугою Леслі Лэмпорта є створення так званого алгоритму Паксоса (Paxos algorithm), одного з основних алгоритмів, що використовуються пошуковими системами Google і Bing. Цей алгоритм дозволяє ряду комп'ютерів, з'єднаних в єдину мережу, виконувати послідовність операцій у суворо заданому порядку навіть в умовах відмови або збою зв'язку з деякими системами, передаючи роль ведучого комп'ютера, "майстри", у разі необхідності будь-який з доступних систем. Також уваги заслуговує реалізація так званого протоколу "логічних годин", який гарантує те, що послідовність кроків обчислювального процесу відбувається в правильній послідовності навіть у тому випадку, якщо ці кроки виконуються різними комп'ютерами.

Слід зауважити, що премія Асоціації ACM була названа на честь британського математика Алана Тьюринга, який відомий тим, що розробив принципи злому складних шифрів у часи Другої Світової Війни, який в 1936 році створив основні принципи побудови архітектури комп'ютерів і створив поняття штучного інтелекту. Володарями премій минулих Тюрінга є такі відомі особистості, як нині покійний Дуглас Энджелбарт (Douglas Engelbart), інженер з компанії SRI, який розробив комп'ютерну мишу і деякі інші елементи людино-комп'ютерних інтерфейсів; Гвинт Серф (Vint Cerf), президент Асоціації ACM, ідеолог компанії Google і один з основоположників сучасного Інтернету; Алан Кей (Alan Kay), піонер в області графічних інтерфейсів користувача.

|