Menu

Створена система, визуализирующая діяльність головного мозку в тривимірному вигляді і в режимі реального часу

Создана система, визуализирующая деятельность головного мозга в трехмерном виде и в режиме реального времени


В даний час все більше і більше уваги приділяється дослідженням, спрямованим на розгадку таємниць функціонування самого потужного і ефективного біологічного "комп'ютера", яким є головний мозок людини. І в рамках цього напряму дослідники з Каліфорнійського університету створила систему, здатну в режимі реального часу і в тривимірному вигляді продемонструвати розумові процеси, що протікають в головному мозку людини під час виконання ним різних дій.

В основі цієї системи лежить деталізована до досить докладного рівня тривимірна модель головного мозку, в якій присутні всі основні магістралі нервових тканин, що з'єднують між собою основні функціональні частини мозку. Ця тривимірна модель поєднана з математичною моделлю, яка за допомогою 64 електроенцефалографічних датчиків отримує дані про картини мозкової діяльності, визначає типи і характеристики мозкових хвиль, і "наповнює" цими даними, оживляючи статичну тривимірну модель, про яку згадувалося трохи вище.

Создана система, визуализирующая деятельность головного мозга в трехмерном виде и в режиме реального времени


В якості пристрою для візуалізації отримуваної картинки служить планшетний комп'ютер iPad, на якому створюється спеціалізований додаток, черпающее дані з результатів розрахунків вищезазначених математичних моделей.

Кожен з кольорів на зображенні відповідає певному діапазону частот мозкових хвиль (тета-, альфа-, бета - і гамма-хвиль), природно інтенсивність світіння кольору безпосередньо залежить від амплітуди хвиль відповідного типу. Золотистим сяйвом демонструються "шляху" з нервових тканин, активних синапсів, через які в даний момент здійснюється передача мозкових хвиль, що виглядають на зразок імпульсів світла, несучих інформацію від одних клітин до інших.



|