Menu

Мова Wolfram Alpha - революція в області програмування

Язык Wolfram Alpha - революция в области программирования


Стівен Вольфрам (Stephen Wolfram), вчений в області інформаційних технологій і засновник компанії Wolfram Research, нещодавно представив результати своєї роботи, якою він займався протягом останніх 25 років. Все це час Вольфрам і його команда займалися розробкою нового символічного мови програмування, який отримав назву Wolfram Alpha і який, на думку розробників, є самим ефективним способом створення програм для комп'ютерів на сьогоднішній день. Wolfram Language є мовою, заснованим на великій базі знань за допомогою якої можна створювати досить складні програми не вдаючись до процесу традиційного програмування.

"Wolfram Language є мовою, що спирається на величезну базу знань, в якій містяться всі типові обчислювальні операції. Крім цього, в базу укладені відомості про середовище виконання програми, про навколишній світ, про об'єкти, що існують в цьому світі і про взаємозв'язки між ними", - пояснює Вольфрам, - "Прямо в мову вже вбудовані примітиви для обробки зображень, для роботи в мережевому середовищі, заготовки для створення інтерфейсу користувача, алгоритми розв'язування оптимізаційних задач і безліч інших низько - і високорівневих функцій".

Базою мови Wolfram Language є механізм сприйняття природної мови (natural language understanding, NLU) за допомогою якого проводиться як визначення і опис об'єктів реального світу, так і власне написання вихідного коду майбутньої програми. За допомогою природної мови описуються дати, місця розташування, одиниці вимірювання і створюються стандартизовані уявлення "мільйонів інших об'єктів реального світу".

Язык Wolfram Alpha - революция в области программирования


Створювана за допомогою мови Wolfram Language програма, як і більшість програм, написаних на інших мовах, складається з декількох функціональних частин. Але кожна функціональна частина програми являє собою окремий виконуваний модуль, який може бути запущений і налагоджений незалежно від інших частин кінцевої програми. Створювані програми можуть працювати як локально, так і спільно з іншими програмами, сервісами і пристроями за допомогою обміну даними через сервіс хмарних обчислень Wolfram Cloud.

За допомогою мови Wolfram Language досить просто без участі програміста створювати програми візуалізації, які можуть представляти в різному візуальному вигляді величезні масиви структурованої і неструктурованої інформації. Користувачу, що створює таку програму, потрібно тільки описати дані, що стосуються конкретних об'єктів і зв'язки між цими об'єктами. Можливості мови Wolfram Language дозволять відносно нескладно реалізувати керування елементами та пристроями Інтернету речей, технологічним обладнанням і навіть робототехнічними пристроями.

Першою компанією, яка здійснила підтримку мови Wolfram Language, є компанія Intel, яка розробила і представила бібліотеки коду та демонстраційні приклади програм для свого мініатюрного комп'ютера Edison, який був продемонстрований на виставці CES, яка проходила в січні цього року. А в даний час вже є варіанти реалізації мови Wolfram Language, здатні працювати на процесорах архітектури x86 і ARM під управлінням операційних систем Linux, Mac та Windows, а в найближчому майбутньому підтримкою цієї мови обзаведуться платформи iOS і Android.



|