Menu

Earclip-type Wearable PC - один з найменших персональних комп'ютерів у світі

Earclip-type Wearable PC - один из самых маленьких персональных компьютеров в мире


Дослідники з університету Хіросіми створили і проводять всебічне тестування крихітного персонального комп'ютера, який носять на вусі, подібно гарнітурі для мобільного телефону, і яким можна керувати морганням очей або клацаючи мовою. 17-грамове пристрій включає в свій склад систему бездротового зв'язку Bluetooth, приймач навігаційної системи GPS, твердотільний компас, барометр, мікрофон, динамік, обчислювальне ядро і акумуляторну батарею.

Крім перерахованих вище компонентів у складі комп'ютера Earclip-type Wearable PC є вбудована пам'ять, в яку можна завантажувати контент і спеціалізоване програмне забезпечення. "Створюючи міні-комп'ютер, ми керувалися ідеєю, що люди повинні носити це скрізь і завжди, як сережки або як гарнітуру, не займаючи рук для управління цим комп'ютером" - розповідає Кэзухиро Танігучі (Kazuhiro Taniguchi), інженер з університету Хіросіми, під час першої демонстрації досвідченого зразка.

"Припустимо, що я вночі піднімаю голову і дивлюся на яскраву зірку" - розповідає Кэзухиро Танігучі, - "Оскільки комп'ютер знає моє поточне місце розташування, знає на якій висоті я перебуваю і на який кут піднята моя голова, він може підказати мені, що я дивлюся на Сіріус. За допомогою підключення до Інтернету комп'ютер навіть може знайти інших людей, які роблять теж саме в цей час і з'єднати мене зніми для того, щоб ми мали можливість обмінятися враженнями".

Earclip-type Wearable PC - один из самых маленьких персональных компьютеров в мире


Крім цього, мікрофон і інші датчики комп'ютера Earclip-type Wearable PC дозволяють йому функціонувати в якості слухового апарату, більш того, цей комп'ютер може контролювати стан здоров'я свого користувача, вимірюючи частоту пульсу, температуру тіла, контролюючи частоту кашлю, що може послужити для раннього виявлення ознак наближення захворювання. Акселерометр і гіроскоп зможуть визначити момент, коли людина впаде, втративши свідомість, і передати інформацію про це його найближчим родичам, не забувши до цього моменту викликати швидку допомогу.

Розробники збираються закінчити тестування і отримати в своє розпорядження готову систему до кінця 2015 року. Мінікомп'ютер Earclip-type Wearable PC може працювати в парі з потужним обчислювальним пристроєм, з планшетним комп'ютером або смартфоном, використовуючи обчислювальну потужність процесора для рішення важких завдань, таких як розпізнавання облич, жестів і рухів рук, аналізу зображень, здійснення пошукових запитів і для інших подібних завдань.

Управління функціями комп'ютера Earclip-type Wearable PC здійснюється за допомогою інфрачервоних датчиків, детектуючих крихітні переміщення у вусі, які виникають у відповідь на рухи очей і мови користувача. Відсутність необхідності вчинення дій з комп'ютером за допомогою рук дозволить зробити його неоціненним помічником для людей, у діяльності яких беруть участь обидві руки, медикам, скелелазам, мотоциклістам, водіям автомобілів, астронавтам та інвалідам.

У разі вдалого завершення розробки мінікомп'ютера Earclip-type Wearable PC і створення бібліотеки програм для нього, перші комерційні зразки можуть з'явитися на ринку вже до квітня 2016 року.

|