Menu

Компанія IBM розробила високоефективну систему охолодження для суперкомп'ютерів на сонячній енергії

Компания IBM разработала высокоэффективную систему охлаждения для суперкомпьютеров на солнечной энергии



У переважній більшості випадків сонячна енергія асоціюється з електричною та тепловою енергією, але, виявляється, промені Сонця здатні на більше, набагато більше. Крім виробництва електричної енергії, енергія сонячних променів використовується для отримання біопалива, для опріснення води, а тепер, завдяки розробці фахівцями компанії IBM системи High Concentration Photovoltaic Thermal (HCPVT), енергія Сонця може використовуватися для високоефективного охолодження суперкомп'ютерів, комп'ютерів датацентрів і інших цифрових електронних систем.

Дослідний зразок системи охолодження HCPVT складається з параболічного сонячного колектора, що складається з декількох дзеркал, пов'язаних з системою стеження за положенням Сонця. Велика частина відбитого дзеркалами сонячного світла сфокусовано на поверхні спеціального фотогальванічного пристрою, що складається з сотень комірок, кожна з яких охолоджує рідину, що тече в її микроканалах. Кожен фотогальванічний чіп має розміри 1 на 1 сантиметр і може виробляти 200-250 Ватт енергії протягом світлого часу доби при ефективності перетворення близько 30 відсотків.

Компания IBM разработала высокоэффективную систему охлаждения для суперкомпьютеров на солнечной энергии



В даний час існує безліч "сонячних" систем, що працюють за рахунок концентрації сонячного світла, але функція охолодження - це те, що дійсно виділяє систему HCPVT із загального ряду. Фахівці компанії IBM об'єднали високоефективну систему рідинного охолодження, розроблену для суперкомп'ютерів Aquasar і SuperMUC, з фотогальваническими чіпами, і отримали систему з безперервною циркуляцією охолоджувальної рідини, яка працює не менш ефективно, ніж системи з повітряним охолодженням охолоджуючої рідини.

Другою перевагою системи HCPVT є її низька вартість, ніж вартість порівнянних по потужності систем збору сонячної енергії, енергія від яких використовувалася б тільки на охолодження. У конструкції відображають дзеркал використана тонка металева фольга, яка незрівнянно дешевше, ніж дзеркала із скла зі спеціальним напиленням. Крім цього у системи HCPVT є додаткові більш дрібні переваги, що сприяють зниженню вартості системи в цілому, на яких загострювати увагу немає ніякого сенсу.

Компания IBM разработала высокоэффективную систему охлаждения для суперкомпьютеров на солнечной энергии



Спорудження систем HCPVT буде обходитися приблизно в 250 доларів за квадратний метр ефективної відбиваючої площі, а еквівалент виробленої системою енергії буде коштувати менше 10 центів за кіловат-годину. Такі показники ставлять показники систему HCPVT в один ряд або нижче з енергетичними показниками електростанцій, що працюють на викопному паливі.

В даний час проводяться випробування дослідного зразка системи HCPVT в науково-дослідній лабораторії IBM в Цюріху, а найближчим часом будуть створені ще два примірника системи, випробування яких будуть проходити і в інших місцях. Після остаточного відпрацювання технології "сонячного охолодження" фахівці компанії IBM приступлять до створення великих повномасштабних установок, які будуть використовуватися за своїм прямим призначенням - для охолодження суперкомп'ютерів і серверів датацентрів.

|