Menu

Китай планує будівництво найбільшої в світі морський теплової електростанції

Китай планирует строительство самой большой в мире морской тепловой электростанции


Відома американська компанія Lockheed Martin займається не тільки створенням нових літаків, бойових лазерів і інший військової техніки. Протягом деякого часу ця компанія веде свою діяльність і в бік розробки нових видів джерел відновлюваної екологічно чистої енергії. У 1970 році компанія Lockheed Martin створила перший демонстраційний функціонуючий зразок електростанції, що працює за рахунок перетворення тепла в електрику океану (Ocean Thermal Energy Conversion, OTEC), а в 2009 році було підписано контракт на будівництво першої OTEC-електростанції на Гаваях. Згодом гавайський проект був скасований, а не так давно представники компанії Reignwood Group з Гонконгу звернулися в компанію Lockheed Martin з пропозицією про спільне будівництво найбільшої в світі OTEC-електростанції поблизу південного узбережжя Китаю.

Китай планирует строительство самой большой в мире морской тепловой электростанции


OTEC-електростанції працюють за рахунок різниці температур між холодними глибинними водами і теплою водою біля поверхні океану. Існують різні принципи побудови OTEC-електростанцій, але майбутня електростанція, по всій видимості, буде побудована на замкнутому циклі. Тепла вода з поверхні океану, що проходить через теплообмінники, буде використовуватися для випаровування рідини з низькою температурою кипіння, наприклад, аміаку. Виходить пар буде обертати турбіну, пов'язану з електрогенератором, що виробляють електричну енергію, а холодна глибинна вода буде використовуватися для того, щоб сконденсувати пар і знову перетворити його в рідину.

Тропічні області земної кулі є єдиними місцями, де використання технології OTEC буде вигідним через великий температурної різниці води біля поверхні та в глибині океану. На відміну від вітрових і сонячних електростанцій, OTEC-електростанції менше залежать від змін умов навколишнього середовища, вони можуть виробляти енергію 365 днів в році. Єдиним побічним продуктом OTEC-електростанцій є холод у вигляді охолодженої морської води, який при правильному підході можна також використовувати, наприклад, для кондиціонування приміщень у населених пунктах, розташованих неподалік від електростанції.

Китай планирует строительство самой большой в мире морской тепловой электростанции


Незважаючи на всі переваги OTEC-електростанцій у світі в даний час не існує ні однієї такої великої електростанції. В першу чергу це пов'язано з великими фінансовими витратами на їх спорудження, які в більш ранні часи вважалися недоцільними з-за наявності інших джерел більш дешевої енергії. Але час йде, все змінюється, і люди знов звернули свою увагу на тепло океану, як на джерело екологічно чистої енергії.

Майбутня електростанція зможе виробляти електроенергію в кількості від 10 до 100 МВт. Електростанція буде побудована недалеко від південного узбережжя Китаю, а її енергія буде використовуватися для постачання екологічно чистій курортній зони, будівництво якої ведеться компанією Reignwood Group. До кінця цього року фахівці компаній Reignwood Group і Lockheed Martin повинні будуть розробити проект майбутньої електростанції, будівництво якої буде розпочато в наступному році.



|