Menu

Новий процес отримання чистого водню з допомогою морських водоростей.

Новый процесс получения чистого водорода с помощью морских водорослей.


Процес отримання водню з допомогою морських синьо-зелених водоростей, які проводять гідроліз води під вплив сонячного світла, відомий вже досить давно. Ще у 80-90 роках минулого століття деякі вчені проводили подібні дослідження, які потім були згорнуті через недоцільність їх застосування з цілого ряду причин. В даний час, коли все більш гостро постають питання про екологію та альтернативних видах палива, вчені знову повернулися до цих досліджень.

Вченими з університету Теннесі і національній лабораторії Оак-Рідж був виведений модифікований вид синьо-зелених водоростей. Ці водорості, під впливом сонячного світла й у присутності платинового каталізатора у вигляді кластерів платинових наночастинок виробляють чистий водень. При цьому, модифікований вид водоростей здатний проводити в кілька разів більшу кількість водню, ніж звичайні, не зазнали генної модифікації водорості.

З точки зору складності виробництва новий техпроцес отримання водню є більш простим, ніж, приміром, процес отримання етанолу або дизельного палива з біомаси водоростей. Виділяється водень має високу ступінь чистоти, тому його не потрібно очищати від сторонніх газів. Його достатньо тільки осушити і стиснути до високого тиску, наповнюючи резервуари для подальшого транспортування і зберігання.

|