Menu

Плаваючі ядерні електростанції більш безпечні, ніж наземні, у разі землетрусу або цунамі

Плавающие ядерные электростанции более безопасны, нежели наземные, в случае землетрясений или цунами


На симпозіумі, який проводився американським Товариством інженерів-механіків (American Society of Mechanical Engineers) на цьому тижні, група інженерів з Массачусетського технологічного інституту представила проект плавучого ядерного реактора, електростанції, що стоїть на якорях у відкритому морі недалеко від узбережжя. І, згідно з попередніми розрахунками, унікальна конструкція цієї ядерної електростанції робить її невразливою у разі землетрусів, цунамі, ураганів та інших природних катаклізмів.

Авторами даного проекту є професора Массачусетського технологічного інституту Якопо Буонджорно (Jacopo Buongiorno), Майкл Голей (Michael Golay) і Ніл Тодрис (Neil Todreas). Величезна конструкція атомної електростанції монтується на верфі і буксирується в море, подібно плавучій буровій платформі. Відійшовши від берега на кілька кілометрів, станцію встановлюють на якірній системі, що дозволяє утримати її в певному розташуванні, а вироблювана їй енергія подається на берег через систему силових підводних кабелів.

Слід зауважити, що ідея плаваючих ядерних електростанцій вже далеко не нова. Російське агентство Росенергоатом вже почало реалізовувати свої плани і приступило до будівництва плаваючою ядерної станції, але між російським проектом і проектом Массачусетського технологічного інституту існує ряд істотних відмінностей.

Плавающие ядерные электростанции более безопасны, нежели наземные, в случае землетрясений или цунами


Пропонована масивна конструкція ядерного реактора знаходиться в більшій частині під водою, що надає їй більшу стабільність та мінімізує вплив на неї природних катаклізмів, сила яких виявляється тільки ближче до або над поверхнею океану. Крім цього відсутній безпосередній механічний контакт між елементами конструкції і поверхнею морського дна, що, в свою чергу, робить ядерну станцію несприйнятливою до коливань поверхні під час землетрусів.

І що найважливіше, реактор ядерної станції не потребує складної системи охолодження. Цю роль виконує маса холодної океанської води, навколишнього електростанцію, що може стати гарантією того, що реактор не перегріється ні при яких умовах.

На закінчення варто зазначити, що навіть у випадку аварії з таким ядерним реактором, вона, ця аварія, спричинить за собою менш фатальні наслідки, ніж аварія на наземній станції. В цьому випадку всі викиди радіоактивної речовини і газів відбудуться у воду, а не в атмосферу, що дозволить уникнути масштабного радіоактивного зараження поверхні і необхідності екстреної евакуації населення із заражених областей. Звичайно, розвиток подій за таким сценарієм також завдасть величезного удару по екології, але осадження радіоактивних речовин на дно океану становить для людей меншу небезпеку, ніж їх викид в атмосферу.



|