Menu

Нові графенові сонячні батареї продемонстрували рекордний показник ефективності 15.6 відсотка

Новые графеновые солнечные батареи продемонстрировали рекордный показатель эффективности в 15.6 процента


У 2012 році дослідницька група з університету Флориди оголосила про досягнення рекордного показника ефективності розроблених ними сонячних батарей на основі графена, який становив на той момент вельми скромні 8.6 відсотка. Їх сонячна батарея була виготовлена на кремнієвій підкладці, покритої шаром графену і шаром складного з'єднання TFSA (trifluoromethanesulfonyl-amide). А не так давно інша команда дослідників продемонструвала свій варіант графенової сонячної батареї, ефективність якої склала 15.6 відсотка і в конструкції якої повністю відсутня кремній.

Досвідчений зразок фотогальванічної комірки, утвореної дослідниками з групи Фотогальванічних та оптоелектронних пристроїв Group of (Photovoltaic and Optoelectronic Devices, DFO) іспанського університету Universitat Jaume I і Стенфордського університету, представляє собою комбінацію шарів окису титану і графена, який виступає одночасно в ролі поглинача-перетворювача світла і провідника електричного заряду.

Нові сонячні батареї, що мають настільки значну ефективність перетворення сонячної енергії в електричну, що здійснюються досить просто. Основним технологічним процесом при їх виробництві є так званий процес зсуву і осадження матеріалу з пароподібної фази, процеси, що протікають при відносно невисокій температурі 150 градусів за шкалою Цельсія. Крім того, що реалізація технології виробництва таких батарей не потребує великих витрат, низькотемпературна обробка дозволить використовувати в якості матеріалу підкладки гнучкі полімерні матеріали.

Опис проведених досліджень, структура нових високоефективних сонячних батарей і технологія їх виробництва були опубліковані вченими в одному з останніх випусків журналу Nano Letters.

|