Menu

Компанія Bluestone Global Tech випустила експериментальні чіпи з графеновыми транзисторами Grat-FET

Компания Bluestone Global Tech выпустила экспериментальные чипы с графеновыми транзисторами Grat-FET


Американська компанія Bluestone Global Tech (BGT), що займається дослідженнями в області технологій отримання та використання графена, випуском високоякісних графенових плівок і експериментальних приладів на основі цього матеріалу, оголосила про створення досвідчених зразків чіпів, що містять графенові польові тразисторы (Field-Effect Transistors, FET), виготовлені за фірмовою технологією компанії BGT під назвою Grat-FET. Кожен з чіпів містить 36 транзисторів Grat-FET, розбиті на 9 груп по довжині і ширині графенового каналу транзистора, що дозволяє отримати широкий набір електричних і швидкісних характеристик транзисторів, що, в свою чергу, дозволить використовувати ці чіпи для проведення різних досліджень і експериментів.

Компания Bluestone Global Tech выпустила экспериментальные чипы с графеновыми транзисторами Grat-FET


Основою чіпа Grat-FET є тонка кремнієва пластина, вкрита ізолюючим шаром окису кремнію SiO2, товщиною близько 300 нанометрів. В якості каналу польового транзистора використовується шматок наноленты з високоякісного графена Grat-M, який випускається компанією BGT і який має вкрай високий показник рухливості електронів. Гафеновый польовий транзистор Grat-FET, як і його кремнієві зібратися, має три електрода, стік і джерело, виготовлені з металу, товщина якого дорівнює 40-50 нанометрів, і нижній ізольований керуючий електрод, затвор, який представляє собою легований ділянку кремнію підкладки.

Так як графен не є напівпровідниковим матеріалом, то транзистори Grat-FET мають амбиполярные властивості, тобто вони можуть проводити електричний струм в обох напрямках, виступаючи в якості транзисторів n-типу або p-типу в залежності від полярності прикладеної до затвору напруги. Але, з-за неметалевої природи графена транзистор Grat-FET не може перебувати в повністю закритому стані, що обумовлює наявність досить сильного струму витоку транзистора, який може стати джерелом проблем при використанні транзистора в електронних схемах деяких типів.

Компания Bluestone Global Tech выпустила экспериментальные чипы с графеновыми транзисторами Grat-FET


Незважаючи на чудові електричні і частотні характеристики графенових транзисторів Grat-FET, великі струми витоку і деякі інші параметри цих транзисторв ще не дозволяють розглядати їх в якості повноцінної заміни кремнієвим транзисторам.

Випускаються компанією BGT чіпи з матрицею графенових транзисторів Grat-FET є некомерційним продуктом, який орієнтований на вузьке коло фахівців, що займаються дослідженнями технологій застосування графена в електроніці. Будемо сподіватися, що зусилля цих фахівців увінчаються успіхом і їм вдасться створити нові графенові електронні прилади, які зможуть влаштувати революцію в області цифрової і аналогової електроніки.

|