Menu

Цифрові чіпи на основі графену зможуть працювати, використовуючи світло замість електричного струму

Цифровые чипы на основе графена смогут работать, используя свет вместо электрического тока


Завдяки досягненням в області оптоволоконних оптичних комунікацій велика частина інформації, яку ви отримуєте і посилаєте зі свого комп'ютера, передається з допомогою променів світла. Але вкрай неефективним є те, що більшість електронних чіпів працюють не зі світлом, а з електричними сигналами, що викликає необхідність перетворення електричних сигналів у світлові сигнали, і навпаки. І тепер, завдяки вченим, що розкриває величезний потенціал графена, форми вуглецю одноатомной товщини, вищезгадані перетворення стало робити з високою швидкістю і ефективністю, що дозволить використовувати світлові сигнали для обміну даними навіть у межах одного кристала чіпа.

Троє дослідників з Массачусетського технологічного інституту, Колумбійського університету та Дослідницького центру компанії IBM імені Уотсона опублікували в журналі Nature Photonics статтю, що описує розроблену технологію, яка, завдяки використанню електричних і фотоелектричних властивостей графену, дозволить передавати дані за допомогою світла в межах одного кристала чіпа. Структура розробленого графенового фоточутливого елемента показано на наведеному нижче малюнку, шар графену, як нескладно здогадатися, показаний сіткою з шестикутними осередками, розташовується зверху кремнієвого хвилеводу-світловода, який виділений фіолетовим кольором, між двома електродами, показаними золотистим кольором. Всі без винятку електрони, вивільнені під впливом фотонів світла в графені, будуть перетворені в електричний струм, а високі електричні характеристики графена обумовлюють те, що отриманий фотоелектричний перетворювач володіє високою ефективністю і прекрасними швидкісними характеристиками. Крім цього, структура таких перетворювачів проводиться за допомогою традиційних технологій виготовлення напівпровідникових приладів і кінцева вартість таких графенових чіпів не буде перевищувати вартості звичайних чіпів.

Цифровые чипы на основе графена смогут работать, используя свет вместо электрического тока


Ці структури, так звані графенові фотодатчики, можуть використовуватися в самих різних цілях, всередині чіпів і зовні, забезпечуючи комунікації між різними вузлами комп'ютерів. Команді вчених з Віденського Технологічного університету (Vienna University of Technology), очолюваної Томасом Мюллером (Thomas Muller), також вдалося об'єднати графенові фотодатчики власної конструкції з елементами структури кремнієвих чіпів. "На світі існує безліч матеріалів, здатних перетворювати світлові сигнали в електричні, але графен робить це ефективніше і швидше за всіх інших", - пояснює Томас Мюллер в прес-релізі, - "Нові технології оптичних комунікацій стають важливими не тільки для передачі даних на великі відстані, в недалекому майбутньому з їх допомогою буде проводитися всеь обмін даними в межах комп'ютера і в межах кристалів окремих чіпів".

Все вищесказане вказує на те, що час цифрових графенових чіпів неухильно наближається, і дослідження, вироблені багатьма незалежними групами вчених незабаром зроблять можливим стрибок з дослідницьких лабораторій до фабрик, що виробляють напівпровідникові чіпи.

|