Menu

Виготовлена найтонша в світі електроніка, яка може літати в повітрі, як пір'їнка

Изготовлена самая тонкая в мире электроника, которая может летать в воздухе как перышко



Такао Сомея (Takao Someya), професор з університету Токіо (University of Tokyo), нещодавно представив роботу своєї наукової групи, яка розробила те, що можна назвати самою тонкою електронікою в світі. Найтонші листи цих надзвичайно гнучких електронних пристроїв можуть виступати в ролі "електронної шкіри", яка може бути накладена поверх шкірного покриву і буде продовжувати працювати, вигинаючись, скручуючись та розтягуючись разом з шкірою під час руху людини.

Група професора Сомея працює в галузі створення гнучкою і еластичною електроніки вже більше десятиліття. За цей час дослідники, удосконалюючи свої технології, використовували все нові і нові матеріали, гнучкі електронні компоненти для того, щоб створити так звану "непомітну" електроніку, електроніку, яку можна помістити на будь-яку частину тіла людини і носити, абсолютно не помічаючи її наявності. Крім цього, така електроніка, яку можна виготовляти у великих кількостях при досить низькій вартості, може виступити в якості чутливого для покриття поверхонь механічно-електричних протезів і роботів.

Товщина електроніки, яку вдається створити групі професора Сомея, становить всього одну п'яту від товщини плівки, з якої роблять продуктові пакети для супермаркетів. Такі електронні пристрої можна згинати і навіть м'яти як аркуші паперу. Це досягається за рахунок використання гнучкого еластичного полімерного складу, на плівку з якого нанесені тонкоплівкові електронні компоненти, також мають властивість гнучкості.

У гнучкою і еластичною електроніці повинні використовуватися компоненти і напівпровідникові прилади, виготовлені з особливих матеріалів. Дослідники з Токійського університету використовують в цих цілях аморфний кремній, графен і вуглецеві нанотрубки, А зараз йде розробка транзисторів і інших електронних приладів на основі органічних напівпровідникових матеріалів, які допускають використання їх для печатки при звичайній кімнатній температурі, що дозволяє уникнути деформації гнучкого пластикового основи при виробництві електронних схем.

В даний час група професора Сомея вже освоїла виробництво тонкоплівкової електроніки, в яку включені датчики температури, тиску і деяких інших фізичних величин, які можуть використовуватися при створенні "електронної шкіри". Але датчики - це тільки початок шляху, зараз ведуться розробки інших компонентів "електронної шкіри", ультразвукових випромінювачів і акустичних датчиків, пристроїв бездротової передачі енергії та пристроїв бездротового радіозв'язку, за допомогою яких збираються датчиками дані можуть бути передані на комп'ютер системи управління роботом або смартфон лікаря, який спостерігає за станом свого пацієнта.

|