Menu

Використання нових графенових сенсорів зробить фото - і відеокамери в 1000 разів більш чутливими до світла

Использование новых графеновых сенсоров сделает фото- и видеокамеры в 1000 раз более чувствительными к свету


Кожна людина навряд чи може бути задоволеним чутливість датчика своєї власної камери коли справа стосується зйомки в умовах недостатньої освітленості. Але в недалекому майбутньому це може докорінно змінитися завдяки роботі групи вчених з Сінгапуру, які розробляють нову технологію виробництва світлочутливих датчиків для камер, основою яких є графен, матеріал, що представляє собою кристалічну структуру з атомів вуглецю товщиною в один атом. Використання нового датчика, імовірно, зробить майбутні камери в 1000 разів більш чутливими до світла, а кількість використовуваної датчиком енергії знизиться при цьому мінімум у 10 разів.

Підвищена чутливість датчика дозволить отримувати високоякісні фотознімки в умовах слабкої освітленості. При цьому, принаймні саме так стверджують дослідники, нові графенові датчики будуть мати вартість в п'ять разів нижче, ніж вартість існуючих CCD-датчиків, що означає, у свою чергу, що ціни на камери істотно знизяться в майбутньому. Графенові датчики мають високу світлочутливість завдяки тому, що вони більш ефективно вловлюють у свою пастку фотони світла, а висока електрична провідність графена дозволяє зняти з датчика і обробити сигнали набагато більш низького рівня, ніж дозволяють це зробити звичайні напівпровідникові датчики.

Использование новых графеновых сенсоров сделает фото- и видеокамеры в 1000 раз более чувствительными к свету


Нові графенові датчики можуть використовуватися не тільки в побутових фото - і відеокамера. Ці датчики мають високу чутливість не тільки в діапазоні видимого світла, але і в інфрачервоному також. Тому такі датчики можна буде досить ефективно застосовувати в камерах, які контролюють рух на дорогах, інфрачервоних камерах для приладів нічного бачення і в камерах супутників, роблять високоякісні знімки земної поверхні.

Згідно із заявою професора Ван Кіджі (Wang Qijie) з Технологічного університету Нанянга (Nanyang Technological University), графенові датчики для камер розробляються таким чином, що їхнє виготовлення буде можливо за допомогою існуючих технологічних виробничих методів. Це означає, що нові датчики, на основі наноструктур з графена, легко і без технологічних труднощів замінять CCD-датчики сучасних камер.

Поки ще рано для того, щоб можна було точно сказати, коли саме графенові датчики з'являться в споживчих камерах. Швидше за все, в першу чергу такі датчики знайдуть застосування в більш дорогим промислових камерах, камерах систем спостереження і т.п. Крім цього, графенові технології впевнено прокладають собі шлях і в інші області, що в недалекому майбутньому зробить використання графена панівною тенденцією.

|