Menu

Створено новий об'ємний мікрочіп, здатний оперувати даними в трьох вимірах

Создан новый объемный микрочип, способный оперировать данными в трех измерениях



Вчені з Кембріджського університету розробили мікрочіп абсолютно нового типу, який дозволяє інформації ефективно пересуватися в трьох вимірах. Такі мікрочипи в майбутньому можуть стати основою нових високопродуктивних мікропроцесорів і мікросхем пам'яті великого об'єму, дані всередині яких передаються в будь-якому напрямку, проходячи через кілька шарів чіпа.

"В сучасних чіпах вся обробка та зберігання даних відбувається в двомірному просторі, в площині кристала чіпа. Навіть незважаючи на появу перших тривимірних чіпів, вони все одно являють собою багатошарові структури, один шар яких є самим звичайним кристалом зі всіма витікаючими звідси проблемами та недоліками" - розповідає доктор Реинуд Лэвриджсен (Dr Reinoud Lavrijsen), - "Ми ж створили сходи, що дозволяють інформації безперешкодно переходити від шару до шару чіпа в будь-якому його місці, а не тільки в суворо визначених місцях".

Слід зауважити, що створений вченими чіп досить відрізняється від традиційних чіпів, що використовуються в сучасній електроніці. Якщо існуючі чіпи для зберігання і перенесення інформації використовують електрони, тобто є в прямому сенсі електронними чіпами, то новий чіп є спинтронным чіпом, в якому використовується спін, магнітний момент обертання електрона, що є досить перспективним напрямком розвитку електроніки майбутнього.

Звичайно і новий чіп являє собою "бутерброд" з великою кількістю шарів, нанесених на поверхню кремнієвої підкладки. Кожен шар, в свою чергу, складається з більш тонких шарів, товщиною всього в декілька атомів, кобальту, платини з домішкою атомів рутенія. Атоми кобальту і платини використовуються для зберігання інформації в цифровій формі, а атоми рутенія виступають в ролі прийомо-передавачів, що дозволяють обмінюватися інформацією з сусідніми шарами.

Для контролю функціонування цієї складної структури вчені використовували лазерну технологію під назвою MOKE. Коли кристал чіпа був поміщений в сильне магнітне поле, то сигнал MOKE став джерелом даних про переміщення інформації між шарами чіпа. В додаток до цього методу вчені використовували й інші технології, які так само підтвердили отримані дані.

"У випадку традиційних чіпів для передачі даних між шарами було б використовувати безліч транзисторів і спеціальні комунікаційні схеми", - розповів професор Рассел Коуберн (Professor Russell Cowburn), очолював дані дослідження, - "Нам вдалося зробити все це за допомогою комбінації основних хімічних елементів, таких як кобальт, платина і рутеній".

|