Menu

Компанії Freescale вдалося скоротити розміри найменшого в світі ARM-процесора ще на 15 відсотків

Компании Freescale удалось сократить размеры самого маленького в мире ARM-процессора еще на 15 процентов


Відома компанія Freescale Semiconductor оголосила про поповнення випускаються нею лінійки мініатюрних ARM-процесорів Kinetis ще одним представником. Новий процесор, Kinetis KL03, що має розміри всього 1.6 на 2.0 міліметра, є продовженням розвитку його попередника, процесора Kinetis KL02, успадкувавши від нього всі позитивні і перевірені часом технології і придбавши кілька нових особливостей. Більш того, інженерам, який створив процесор Kinetis KL03, вдалося скоротити габаритні розміри нового пристрою на 15 відсотків порівняно з попереднім поколінням, що робить процесор KL03 самим маленьким у світі ARM-процесором на сьогоднішній день.

Скорочення розмірів чіпа нового процесора вдалося досягти не за рахунок використання нового технологічного процесу, що дозволяє виготовляти компоненти чіпа, транзистори менших розмірів. Інженери компанії Freescale використовували новий метод багатошарової композиції компонентів на рівні положки чіпа. Це, як вже згадувалося вище, дозволило скоротити ще на 15 відсотків розміри процесора KL03 порівняно з розмірами процесора KL02, який став на 35 відсотків менше, ніж інші 32-розрядні ARM-процесори конкуруючих виробників. Новий процесор, який є системою-на-чіпі, ідеально підходить для використання в пристроях, до яких пред'являються жорсткі обмеження за вагою й обсягом займаного простору. Завдяки багатій функціональності процесор Kinetis KL03 можна використовувати в складі споживчого, медичної і промислової електроніки, але найголовнішим напрямком використання таких мініатюрних процесорів стануть пристрої, що входять до складу так званого Інтернету речей.

За своїми характеристиками процесор Kinetis KL03 багато в чому схожий на процесор Kinetis KL02. У його основі також лежить обчислювальне ядро ARM® Cortex®-M0+, працює на частоті 48 Мгц, вони має стандартний набір таймерів, малопотребляющий інтерфейс послідовного зв'язку UART і інші функціональні вузли. Від процесора попереднього покоління він відрізняється наявністю попередньо зашитого в одноразову ROM-пам'ять завантажувача, за допомогою якого можна здійснити дистанційну прошивку в процесор користувальницької програми, не вдаючись до допомоги спеціального програматора. Крім цього до складу процесора включений новий точний і термостабільний джерело опорного напруги на 1.2 Вольта, за допомогою якого і 12-розрядного АЦП процесора можна організувати систему високоточного вимірювання різних сигналів.

В даний час вже розпочато виробництво дослідних зразків процесора Kinetis KL03, які можуть отримати в своє розпорядження виробники електронних пристроїв. А масове виробництво цих процесорів почнеться в червні цього року. Вартість одного процесора буде становити 0.75 долара при розмірі поставочной партії у сто тисяч примірників.

|