Menu

Японські вчені створили самі тонкі конденсатори, призначені для сверхминиатюрной електроніки наступного покоління

Японские ученые создали самые тонкие конденсаторы, предназначенные для сверхминиатюрной электроники следующего поколения


Дослідники з японського Національного інституту матеріалознавства (National Institute for Materials Science) і університету Синсю (Shinshu University) знайшли спосіб кардинально зменшити габаритні розміри конденсаторів, ключових електронних компонентів, функцією яких є здатність накопичення електричної енергії. Наявність нових надмініатюрних конденсаторів може значно прискорити розвиток більш компактних, більш потужних і ефективних електронних пристроїв наступного покоління, без яких життя людей в майбутньому буде просто неможлива.

Тэкайоши Сасакі (Takayoshi Sasaki) і його колеги відзначають, що практично всі сучасні технології досягли меж фізичних обмежень, пов'язаних з особливостями використовуваних матеріалів і методів їх обробки. Тому все більше і більше дослідників йде в область наноелектроніки, туди, де потенціал подальшого розвитку ще не вичерпався і сильно не обмежується. Але створення наноконденсаторов являє собою важке заняття, що вимагає використання спеціальних матеріалів і високоточних методів їх обробки.

Дослідницька група Тэкайоши Сасакі пішла шляхом, відмінним від шляху, яким йде більшість розробок в області наноелектроніки. Для виробництва своїх надтонких конденсаторів дослідники розробили досить прості методи, що працюють в помірних умовах, завдяки яким вдається з високою точністю виготовити "бутерброд", що складається з кількох тонкоплівкових шарів.

Процес складання полягає в послідовному пошаровому нанесенні тонких плівок оксидів різних елементів на поверхню підкладки. Процес нанесення проводиться без процедури високотемпературного відпалу, що дозволяє обійтися без використання дорогого і складного технологічного обладнання. Крім цього, відсутність високотемпературної обробки дозволяє наносити структуру наноконденсаторов на поверхню гнучких полімерних підстав.

Отримані наноконденсаторы володіють досить високими електричними характеристиками, їх показник ємності дорівнює 27.5 микрофарад на квадратний сантиметр, що приблизно в 2000 разів вище, ніж у звичайних конденсаторів, які застосовуються сьогодні в електроніці. Нові ультратонкі наноконденсаторы можуть використовуватися не тільки традиційним шляхом, шляхом їх монтажу на електронних друкованих платах. Завдяки простоті їх виробництва їх можна вбудовувати безпосередньо в структуру кристалів цифрових чіпів, які завдяки наявності конденсаторів зможуть працювати швидше і стабільніше.

|