Menu

Створено перший у світі радар діапазону 79 ГГц, виготовлений по 28-нм CMOS-технології

Создан первый в мире радар диапазона 79 ГГц, изготовленный по 28-нм CMOS-технологии


Дослідники з Дослідницького центру наноелектроніки Imec, спільно з ученими з Брюссельського вільного університету (Vrije Universiteit Brussel), Бельгія, розробили перший в світі передавач радарної системи, що працює на частоті 79 ГГц, який виготовлений за традиційною 28-нанометровій CMOS-технології. Цей передавач, який має вихідну потужність 10 dBm (10.0 мВт), є основним компонентом майбутніх повних систем радар-на-чіпі, які можуть використовуватися в області автомобільної електроніки, в системах "розумний будинок" і в безлічі інших пристроїв, які потребують у сприйнятті навколишнього середовища.

Радарні системи, що працюють в міліметровому діапазоні електромагнітних хвиль, можуть забезпечити роздільну здатність менше 10 сантиметрів при куті обхвату в 10 кутових градусів. Володіючи такими характеристиками, ці системи можуть бути використані в системах управління нового покоління автомобілів-роботів і в системах допомоги водіям. Ці системи працюють в складних метеорологічних умовах, в тумані, при дощі, при сильній запиленості, в умовах, перед якими пасують більшість систем, заснованих на лазерах і камерах.

Для отримання високої роздільної здатності і широкого кута охоплення такі системи повинні мати досить високу потужність несучої частоти і широку смугу пропускання. Зрозуміло, що вищезазначені характеристики радарної системи і вимоги мініатюризації змушують розробників радарних систем йти на компроміс, одним з яких є відмова від використання зовнішніх спеціалізованих випромінюючих і приймальних антен.

Але дослідникам Imec вдалося знайти найоптимальніше компромісне рішення. Завдяки унікальній конфігурації передавальної антени, виготовленої прямо на друкованій платі, передавач здатний забезпечити достатньо високу вихідну потужність при напрузі живлення всього 0.9 і споживаної потужності в 121 мВт. Ширина смуги роботи радара становить 4 ГГц, а використання спеціального виду фазової модуляції гарантує високу завадостійкість і стабільність роботи пристрою в самих несприятливих умовах навколишнього середовища.

Але вузол передавача не є закінченою радарної системою, тому дослідники Imec до кінця 2014 року планують закінчити розробку приймального вузла і комбінованого антенного модуля. Всі ці елементи, інтегровані з підсилювачами сигналів, аналого-цифровими перетворювачами та цифровий дискретної логіки, стануть базою закінченою радарної системи-на-чіпі, яку можна буде вбудовувати в будь-яку портативну електроніку, у тому числі і в смартфони, якщо в цьому виникне необхідність.

|