Menu

Швейцарські вчені створили надтонкі електронні схеми, які можна обернути навколо людського волосся

Швейцарские ученые создали сверхтонкие электронные схемы, которые можно обернуть вокруг человеческого волоса


Група вчених з Швейцарського федерального технологічного інституту (Swiss Federal Institute of Technology, ETH) в Цюріху, очолювана доктором Джованні Сальваторе (Dr. Giovanni Salvatore), добилася успіху в створенні прозорих і гнучких електронних схем, що мають таку малу товщину, що їх можна розмістити на поверхні контактних лінз або обернути ними один людський волос. Спочатку ці електронні схеми розроблені для використання у складі "розумних" контактних лінз, здатних контролювати внутрішньоочний тиск у людей, які страждають деякими видами захворювань очей. Але потенціал для використання розробленої швейцарськими вченими технології надзвичайно широкий і не обмежується виключно медичною галуззю.

Швейцарские ученые создали сверхтонкие электронные схемы, которые можно обернуть вокруг человеческого волоса


Процес створення надтонких електронних схем проводиться в кілька етапів. Спочатку на поверхню найтоншої плівки за допомогою технологій випаровування матеріалів променем електронів і за допомогою контролю з допомогою високочастотних радіохвиль осідають атомарні шари з різних, в тому числі і напівпровідникових матеріалів. Потім за допомогою ультрафіолетовій літографії і гравіювання з попередньо нанесених шарів матеріалів формуються компоненти електронної схеми. Ці схеми створюються на тонкій плівці з парилена (parylene), ізоляційного матеріалу, широко використовується в якості захисного покриття для електронних пристроїв та їх компонентів.

"Парилен є найбільш підходящим матеріалом для наших цілей, він здатний витримати високу температуру до 150 градусів Цельсія, впливу якої матеріал піддається під час процесу виробництва, він не руйнується під впливом кислот і розчинників, які також використовуються в технологічному процесі" - розповідає Ніко Мюнзенридер (Niko Munzenrieder), один з учених, що входить до складу дослідницької групи, - "Крім того, цей матеріал гнучкий, прозорий і біологічно сумісний, що робить його ідеальним для використання в різних пристроях медичного плану".

Швейцарские ученые создали сверхтонкие электронные схемы, которые можно обернуть вокруг человеческого волоса


Створивши власне електронну схему, вчені займаються в даний час пошуками способу передачі цієї електронній схемі енергії, необхідної для її функціонування. В якості основного кандидата розглядається використання зовнішнього електромагнітного поля, а запасними варіантами є використання енергії сонячного світла і кінетичної енергії руху.

Слід зауважити, що дані дослідження є лише першою вдалою спробою створення настільки тонких електронних схем. Для того, щоб довести цю технологію до рівня, що дозволяє її практичне використання, вченим, за їх же оцінками, буде потрібно ще кілька років роботи, але з урахуванням перспектив, які відкриває ця технологія, витрачені зусилля в майбутньому окупляться сторицею.

|