Menu

Яндекс оголошує про партнерство з ЦЕРНом

Інтернет, 21 січня 2013 року. Яндекс уклав угоду з (ЦЕРН), ставши асоційованим членом . В рамках співпраці компанія буде надавати вченим-фізикам свої обчислювальні ресурси і технології обробки даних в тому числі машинний навчання Матрікснет.

ЦЕРН вже почав використовувати Матрікснет для аналізу розпадів мезонів. І це тільки перший приклад - технологія застосовується і для вивчення інших розпадів і фізичних процесів. З її допомогою можна обробляти величезні масиви даних і фіксувати явища, які відбуваються екстремально рідко. Висока точність виявлення цих явищ дозволяє вченим підтверджувати або спростовувати наукові теорії й гіпотези. Поки фізики використовують Матрікснет з допомогою фахівців Яндекса. Найближчим часом для них буде розроблений сервіс, який дозволить їм застосовувати Матрікснет самостійно.

Яндекс объявляет о партнерстве с ЦЕРНом

«Сучасна фізика має справу з великими масивами даних, їх обробкою і інтерпретацією. Без цього нові відкриття у фізиці майже неможливі. Тому ми зацікавлені в сервісах і технологіях, якими володіє Яндекс. Ми не перший рік працюємо з цією компанією і дуже раді, що Яндекс став асоційованим членом CERN openlab», - говорить голова CERN openlab Боб Джонс.

«У нас вже є склалися дружні зв'язки з Європейським центром ядерних досліджень. Офіційна угода з ЦЕРНом тільки закріплює і розширює наше співробітництво, - говорить Андрій Устюжанин, керівник проекту по роботі з ЦЕРНом. - Тепер у нас буде більше можливостей для участі в дослідженнях центру і широкий доступ до даних експериментів. На цьому матеріалі ми зможемо удосконалювати свої технології і, сподіваємося, внесемо свій внесок у розвиток фізики».

Яндекс співпрацює з ЦЕРНом з 2011 року, надаючи йому свої обчислювальні ресурси нарівні з провідними інститутами Європи. Крім того, навесні минулого року для роботи з даними експерименту LHCb. Зараз це єдина російська компанія, що увійшла до складу наукового центру. Крім Яндекса, партнерами ЦЕРНа є всього кілька комерційних організацій.



|