Menu

Спеціальна камера дозволяє побачити шкідливі викиди кожного проїжджаючого автомобіля в режимі реального часу

Специальная камера позволяет увидеть вредные выбросы каждого проезжающего автомобиля в режиме реального времени


Згідно з наявною статистикою, всього близько п'яти відсотків несправних транспортних засобів є джерелом 90 відсотків викидів отруйних і токсичних речовин у навколишнє середовище. На жаль, ідентифікація таких "екологічних порушників" є справою не зовсім простим, для цього потрібно відбір і хімічний аналіз вихлопних газів кожного автомобіля окремо, що пов'язано з певними труднощами. Найближчим часом виявлення автомобілів, які не відповідають всі посиленим екологічним вимогам, значно спроститься завдяки роботі дослідників з Університету Карлоса III у Мадриді (Universidad Carlos III de Madrid, UC3M), Іспанія. Розроблена ними спеціальна камера здатна в режимі реального часу виконати дистанційний експрес-аналіз вихлопних газів для кожного з автомобілів, що рухаються повз по дорозі максимум з трьома смугами руху.

Основою системи експрес-аналізу є модернізована інфрачервона многоспектральная камера, обладнана внутрішньою системою обертових світлофільтрів. Оскільки камера "вдивляється" в автомобілі, що рухаються повз неї на великій швидкості, світлофільтри обертаються з досить високою частотою, дозволяючи за короткий проміжок часу виконати спектральну зйомку кожного транспортного засобу. У кожного хімічного сполуки, включаючи і токсичні речовини у вихлопних газах автомобілів, є унікальний набір спектральних "підписів", які стають чітко видимі на знімках, зроблених новою камерою.

Специальная камера позволяет увидеть вредные выбросы каждого проезжающего автомобиля в режиме реального времени


В результаті цього комп'ютер, підключений до камери, здатний в реальному часі з досить високою точністю визначити склад вихлопних газів кожного проходить повз автомобіля, а максимальна точність досягається при визначенні концентрації вуглекислого газу, угарного газу та вуглеводнів, що залишилися в результаті неповного згоряння палива. Використовуючи ці дані, відповідні служби можуть прийняти всі необхідні заходи, аж до обмеження або повного припинення експлуатації несправного транспортного засобу.

В даний час вже існують подібні методи інфрачервоного многоспектрального експрес-аналізу вихлопних газів транспортних засобів, але камера, розроблена дослідниками UC3M, є першою, яка дозволяє провести аналіз автомобілів, що рухаються за двома і більше смугами руху. Дана технологія розробляється дослідниками UC3M спільно з дослідниками компаній Technet і Tevasenal, науково-дослідного інституту CIEMAT в рамках європейської програми під назвою INNPACTO.

В даний час система перебуває у вигляді дослідного зразка. Але представники UC3M стверджують, що розроблена ними технологія вже готова до масового виробництва і в разі широкомасштабного застосування в майбутньому дозволить зробити навколишній світ набагато чистіше.

|