Menu

Nokia і Mersedes починають спільну програму по створенню самохідних автомобілів-роботів

Nokia и Mersedes начинают совместную программу по созданию самоходных автомобилей-роботов


Компанії Nokia і Mercedes Benz спільними зусиллями починають реалізацію програми зі створення самокерованих автомобілів-роботів. Ключовим моментом нової програми будуть багаті можливості в області збору навігаційних і картографічних метаданих системи HERE компанії Nokia, які доповняться спеціалізованою інформацією, призначеної для систем керування автомобілів-роботів. До цієї спеціалізованої інформації буде ставитися картографічна інформація, що включає інформацію про дорожніх розв'язках, існуючих обмеженнях, допустимих напрямках руху, про точне розташування світлофорів і вміст дорожніх знаків.

Першим маршрутом, який отримає таке додаткове "цифрове опис", стане дорога Мангейма до Пфорцхайма в Німеччині, яка має для компанії Mercedes Benz воістину історичне значення.

Незважаючи на те, що системи навігаційних пристроїв та навігаційних програми для комп'ютерів вже містять певні додаткові дані, такі, як допустима швидкість та інші параметри руху, представники компаній Nokia і Mercedes Benz вважають, що ці існуючі стандарти недостатні для того, щоб системи управління автомобілями-роботами на їх основі могли здійснювати управління рухом належним чином. "Ми вважаємо, що повноцінні автомобілі-роботи з'являться на дорогах тільки через кілька років. Тим не менш, автомобілебудівники і компанії, що займаються навігацією, повинні вже починати думати про створення відповідних продуктів та інфраструктури, що задовольняє вимогам безпеки руху автомобілів-роботів" - розповідають представники компанії Nokia.

Nokia и Mersedes начинают совместную программу по созданию самоходных автомобилей-роботов


В ході своєї роботи системи HERE служби компанії Nokia збирають і об'єднують щодня мільярди одиниць даних, що містять дані про місце розташування, дані з додатковою інформацією та інші дані, що дозволяють сформувати докладні карти. Обсяг зібраних даних у майбутньому може тільки збільшитися за рахунок використання смартфонів в якості пристроїв збору, які будуть передавати анонімну інформацію про координати, напрямку, швидкості руху та іншу інформацію, на основі якої можна більш детально дізнатися про цікавлять ділянках автомобільних доріг. Крім виділення вищезазначеної інформації, збір даних про русі в реальному часі дозволить виявити на дорогах вузькі місця, потенційно небезпечні місця, де висока ймовірність дорожніх пригод. Все це в сукупності дозволить системі автомобіля-робота самостійно вибрати оптимальний маршрут руху, уникаючи вузьких місць, що дозволить перерозподілити трафік дорожнього руху.

Самокеровані автомобілі-роботи компанії Mercedes Benz, які першими отримають можливість користуватися функціями системи HERE компанії Nokia, можуть з'явитися протягом найближчих декількох років, благо для цього існують всі передумови. В автомобілі Mercedes S-класу 2014 року вже присутній цілий набір "напівавтоматичних" функцій, таких, як системи відстеження поворотів, системи виявлення пішоходів і диких звірів на дорогах, автоматичне керування гальмами, акселератором і інші функції, які є складовими частинами системи будь-якого автомобіля-робота. А до кінця цього року фахівці компаній Nokia і Mercedes Benz планую провести випробування систем хмарних обчислень, сполучених з автомобілями, і системи зв'язку автомобіль-автомобіль Car-to-X, яка дозволить систем автомобілів обмінюватися оперативною інформацією в реальному часі.

|