Menu

Компанія Ford залучає космічних роботів у дослідження з підвищення рівня безпеки руху

Компания Ford вовлекает космических роботов в исследования по повышению уровня безопасности движения


Компанія Ford, як і багато інші автовиробники, веде інтенсивні розробки нових технологій, які покликані підняти рівень безпеки руху. У своїх дослідженнях фахівці компанії повернулися в не зовсім звичайну для цього бік, у бік технологій, використаних при створенні роботів, призначених для роботи в космосі. Слід зауважити, що дані дослідження проводяться фахівцями компанії Ford спільно з співробітниками Відділу робототехніки та телематики Санкт-петербурзького державного Політехнічного університету, а кінцевою метою досліджень є впровадження космічних технологій комунікацій, які дозволять автомобілям контактувати один з одним і Інтернетом, обмінюючись важливою оперативною інформацією.

У більшості випадків водій, що сидів за кермом автомобіля, не має поняття, що відбувається на дорозі далі, ніж він може бачити. У деяких випадках невелику кількість додаткової інформації водію можуть надати навігаційні системи і повідомлення по радіо, що попереджають про деяких дорожніх подіях. В результаті цього водій може пробути якийсь час в пробках, в той час, як її можна було обминуть по об'їзним маршрутам, і не помітити вчасно інші небезпеки, якими так багаті сучасні дороги з насиченим рухом.

Одним з перспективних рішень зазначеної проблеми є напрямок розробки автомобільних комунікаційних систем, які дозволять автомобілям "спілкуватися" один з одним і з об'єктами супутньої інфраструктури, будівлями, світлофорами, дорожніми знаками, світильниками вуличного освітлення та іншими об'єктами, що мають вбудовані системи, здатні надати водієві оперативну інформацію. Отримання водієм такої інформації дозволить скоротити кількість дорожньо-транспортних пригод, нещасних випадків і більш рівномірно розподілити трафік, уникаючи формування заторів і пробок на дорогах.

Компания Ford вовлекает космических роботов в исследования по повышению уровня безопасности движения


Основна проблема полягає не в створенні самої такої системи, благо всі необхідні для цього технології вже давно є в розпорядженні людей. Головним завданням є завдання змусити таку систему працювати правильно і ефективно в будь-яких умовах, більш того, треба змусити цю систему просто працювати, адже по одному відомому закону, що-небудь виходить з ладу саме в той момент, коли це необхідно найбільше. В якості прикладу представники компанії Ford наводять приклад, коли порушується зв'язок бортової системи автомобіля з хмарної обчислювальною системою, що поставляє всю оперативну інформацію. Для деяких вже існуючих систем такий варіант призводить до того, що система автомобіля повністю "сліпне" і водій залишається один на один з дорогою, як кажуть, "як в старі добрі часи".

Рішенням цієї проблеми компанія Ford бачить створення децентралізованої комунікаційної системи, "Інтернету автомобілів", за допомогою якого можна отримати або передати інформацію через системи інших автомобілів або об'єктів інфраструктури у разі відсутності зв'язку з основною хмарної системою. "Дослідження і використання різних варіантів доступу до інформації є ключовими моментами для створення високонадійних комунікаційних мереж" - розповідає Олег Гусихин (Oleg Gusikhin), технічний керівник групи системних аналітиків, що виконують дослідження для компанії Ford, - "Якщо один з компонентів мережі виходить з ладу, то повинен бути знайдений і використаний найкращий альтернативний варіант, що забезпечує надійну передачу інформації між вузлами мережі".

Все сказане в попередньому абзаці є точкою, де починається застосування технологій космічних роботів, точніше, технологій телематики, використовуваної для забезпечення комунікацій між віддаленими на великі відстані об'єктами. НАСА, Європейське космічне агентство та інші космічні агентства постійно працюють в напрямку вдосконалень технологій космічного зв'язку, особливо зв'язку з роботами, які можуть працювати всередині приміщень космічних апаратів або перебувати на поверхні інших космічних тел. У будь-якому випадку всі космічні роботи потребують високонадійних комунікаційних каналах з великою смугою пропускання.

Компания Ford вовлекает космических роботов в исследования по повышению уровня безопасности движения


Найбільший інтерес у фахівців компанії Ford спостерігається щодо технологій, використаних в роботі Robonaut 2 НАСА, в роботі Eurobot Європейського космічного агентства і в роботі JUSTIN Німецького космічного агентства DLR. Ці роботи використовують безліч мережевих комунікаційних технологій, таких як виділені комунікації малої дальності, широкосмугові бездротові LTE-мережі, мобільні петльові мережі та багато інших.

Вивчаючи принципи побудови космічних комунікацій, фахівці компанії Ford збирають набір комунікаційних технологій і розробляють свої власні технології, які ляжуть в основу майбутнього "Інтернету автомобілів". Зараз йде робота по створенню єдиного універсального алгоритму, який, з допомогою різних стандартів фізичних мереж бездротової передачі інформації, віддаючи пріоритет більш високошвидкісних мереж, дозволить автомобілям обмінюватися різною інформацією, розділяючи її по рівню пріоритетів.

"У своїх дослідженнях ми робимо аналіз, які з стандартів мереж є найбільш придатними і найнадійнішими для передачі певних типів повідомлень. Так само ми розглядаємо варіанти прийняття рішень про перемиканні між стандартами бездротового зв'язку у випадку, якщо мережа певного типу недоступна в поточний момент" - розповідає Олег Гусихин, - "При надзвичайній ситуації система автомобіля повинна мати можливість повідомити про це мінімум трьома різними способами, наприклад, через мережу DSRC, LTE або кільцеву мережу, при цьому кожен із способів має надати гарантії швидкої і надійної доставки повідомлень, від якого в деяких випадках можуть залежати життя людей".



|