Menu

На вулицях Сінгапуру з'являються перші автомобілі-роботи

На улицах Сингапура появляются первые автомобили-роботы



Технології самокерованих автомобілів роботів, про яких останнім часом стає чути все частіше і частіше, отримали широке розповсюдження в США, де в деяких штатах таким автомобілям вже офіційно дозволено пересуватися по дорогах загального призначення. Компанія Google і деякі інші компанії, що розробляють свої автомобілі-роботи, обіцяють зробити їх доступними для споживачів не раніше, ніж до 2015-2016 року. Але до цього часу такі автомобілі можуть стати повсякденною річчю в інших місцях Земної кулі, принаймні, в Сінгапурі.

Першою "ластівкою" автомобілів-роботів в Сінгапурі став автомобіль Navia, до болю нагадує великий гольф-кар. Рухається автомобіль Navia з допомогою електродвигуна, що черпає енергію з акумуляторних батарей, зарядка яких здійснюється від спеціального зарядного пристрою при простої автомобіля в очікуванні пасажирів. Управління автомобілем, точніше вказівка маршруту руху, проміжних зупинок і кінцевого пункту здійснюється за допомогою сенсорного дисплея, забезпеченого досить простим інтерфейсом, впоратися з яким може навіть самий недосвідчений користувач. Безліч різних датчиків, камер і лазерів постійно "обмацують" навколишній простір, дозволяючи системі управління в режимі реального часу виявляти перешкоди, уникати наїздів на пішоходів та зіткнення з іншими транспортними засобами.

На улицах Сингапура появляются первые автомобили-роботы



Але, незважаючи на те, що автомобіль Navia є "вмістилищем" безлічі сучасних технологій, його функції дуже обмежені. У першу чергу це стосується дальності поїздки, яка не повинна перевищувати відстані, що дорівнює половині дистанції, яку цей електричний автомобіль може подолати на одному заряді акумуляторних батарей. У другу чергу обмеження стосуються потужності двигуна і максимальної швидкості руху автомобіля, яка складає всього близько 20 кілометрів на годину.

Але всі перераховані вище обмеження будуть грати дуже малу роль при експлуатації автомобілів Navia, які позиціонуються виробником як транспортним засобом "останнього етапу пересування". Ці не дуже швидкі автомобільчики зможуть доставляти своїх пасажирів, які вийшли з метро або залізничного вокзалу, до місця їх роботи, розташовується на невеликій відстані від точки посадки. Крім цього, використовуючи такі автомобілі, люди зможуть переміщатися по розтягнутим на відносно великі відстані університетських містечках, тематичним паркам, торговим та медичним комплексам. І саме вищезгадані заклади будуть оснащуватися автомобілями Navia в Сінгапурі в першу чергу.

Слід зазначити, що випробування автомобілів-роботів Navia, розроблених фахівцями Технологічного університету Нанянга (Nanyang Technological University), пройшли вже в деяких містах в різних точках земної кулі. І, цілком ймовірно, що Сінгапур стане далеко не єдиним містом, вулицями якого, не чекаючи 2015 року, автомобілі-роботи почнуть перевозити пасажирів.



|