Menu

Машини-монстри: Моноцикл Едісона-Путона, створена більше ста років тому.

Машины-монстры: Моноцикл Эдисона-Путона, созданный более ста лет назад.


Якщо трохи заглибитися в історію, то можна побачити, що за період, починаючи з 1867 року і закінчуючи сьогоднішнім днем, було зареєстровано і запатентовано близько 40 основних проектів моноциклов, транспортних засобів з одним колесом. Деякі конструкції були настільки "геніальні" з технічної точки зору, що їх реалізація не є можливою і на сьогоднішній день. І лише небагатьом конструкцій моноциклов судилося реалізуватися в реальності. Одним з таких моноциклов, втілених в "залозі" став моноцикл Едісона-Путона (Edison-Puton Monowheel), який був побудований в Парижі в 1910 році.

Природно, що головною проблемою для моноциклов є його стійкість. У деяких сучасних конструкціях використовуються гіроскопічні стабілізатори, які працюють, скажімо так, не дуже добре. Зазначу, що конструктори моноциклов Dynasphere і RIOT Wheel вирішили цю проблему досить просто, збільшивши площу колеса. Але я вважаю, що поки моноцикл не буде оснащений інтелектуальною системою балансування, їзда на ньому в будь-якому випадку буде схожа циркового трюку, з великою ймовірністю походження нещасного випадку.

Машины-монстры: Моноцикл Эдисона-Путона, созданный более ста лет назад.


Але, повернемося до нашої основної теми. Моноцикл Едісона-Путона був відновлений німцем Фердинандом Шленкером (Ferdinand Schlenker) і в даний час знаходиться в повністю робочому стані. Його єдине колесо, що приводиться в рух бензиновим двигуном De Dion, об'ємом 150 кубічних сантиметрів і потужністю 3.5 кінських сили.

Основним місцем "прописки" моноцикла Едісона-Путона є музей Auto & Technik Museum в Зінсхаймі, Німеччина, але досить часто цей незвичайний механізм демонструється і на інших заходах, наприклад, зовсім нещодавно він брав участь у театралізованій виставі Cholmondeley Pageant of Power у Великобританії. Зазначу, що конструкція цього моноцикла вікової давнини користується популярністю в наш час. І деякі умільці зуміли практично повторити її, але, звичайно, на більш сучасному і "просунутому" технологічному рівні. У цьому можна переконатися, переглянувши відеоролик, наведений трохи нижче.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.



|