Menu

"Сонячний" літак Solar Impulse приземляється в Марокко і закінчує рекордний міжконтинентальний переліт.

"Солнечный" самолет Solar Impulse приземляется в Марокко и заканчивает рекордный межконтинентальный перелет.


Літак Solar Impulse, що літає тільки за рахунок сонячної енергії, у вівторок здійснив приземлення в аеропорту Рабату, Марокко, і закінчив перший в світі міжконтинентальний переліт, став рекордним по дальності для літаків на сонячній енергії. Літак Solar Impulse злетів з аеродрому в Мадриді, де він робив планову зупинку, у вівторок о 3:22 за часом Гринвіцького меридіана і приземлився в Марокко після 19-годинного перельоту.

Незадовго до того, як Бертран Піккард (Bertrand Piccard) почав заходити на посадку в аеропорту Рабату, Андре Боршберг (Andre Borschberg), співзасновник проекту і пілот, який виконував першу частину перельоту, розповів, що конструкція літака довела свою стійкість і закладені в неї характеристики: "Літак може успішно літати як вдень, так і вночі. За весь переліт він нас ні разу не підвів, і тепер ми цілком можемо довіряти цій технології" - розповів він в інтерв'ю.

"Солнечный" самолет Solar Impulse приземляется в Марокко и заканчивает рекордный межконтинентальный перелет.


На другому знімку можна побачити момент відразу після приземлення літака, а крім Бертрана Піккарда, який ще не встиг покинути кабіну пілота, на знімку присутні Андре Боршберг і Мустафа Бэккоери (Mustafa Bakkoury), глава марокканського Агентства сонячної енергетики.

Проект Solar Impulse було розпочато в 2003 році, а його бюджет за всі 10 років склав 90 мільйонів євро. Крім конструкторів авіаційної техніки до створення літака доклали зусиль інженери швейцарської компанії Schindler і вчені-хіміки їх бельгійської групи Solvay. Літак, що несе на своїх площинах 12 тисяч сонячних батарей, здійснив свій перший політ у 2010 році, через три місяці цей літак протримався в повітрі 26 годин, встановивши рекорд по тривалості польоту на сонячній енергії.

У минулому році літак Solar Impulse здійснив перший міжнародний переліт, за 13 годин пролетівши з Швейцарії в Брюссель. І ось зараз цей літак успішно перелетів з континенту на континент, перелетівши через Гібралтарську протоку, найвужче місце, що розділяє Африку та Європу. Всі ці польоти і рекорди є етапами підготовки літака і команди до вирішення основного завдання - здійснення кругосвітнього перельоту, який запланований на 2013 рік.



|