Menu

E-RA - найшвидший у світі електромобіль для гонок в зимових умовах.

E-RA - самый быстрый в мире электромобиль для гонок в зимних условиях.


Представники компанії Nokian Tyres, одного з провідних світових виробників автомобільних покришок, оголосили про те, що водій Джанне Лэйтнен (Janne Laitnen), керуючи електричним автомобілем E-RA, зумів розвинути найбільшу швидкість в 252 км/год і став володарем світового рекорду, рухаючись по льоду замерзлого озера Уконджэрви в Інарі, Фінляндія.

Електричний автомобіль E-RA, скорочено від Electric RaceAbout, був розроблений "з нуля" командою дослідників та інженерів Університету прикладних наук Гельсінкі (Helsinki Metropolia University of Applied Sciences). Розробка велася з автомобіля 2009 року за фінансової та технічної підтримки різних комерційних партнерів, серед яких знаходиться згадана вище компанія Nokian Tyres.

У рух автомобіль приводить система електродвигунів потужністю 280 кіловат, а "взутий" автомобіль в шиповані шини Nokian Hakkapeliitta 7. У цього повнопривідного автомобіля є чотири електродвигуни, по одному для кожного колеса. Літій-титанатовая акумуляторна батарея, ємністю 32 кіловат/години, що дозволяє автомобілю E-RA розігнатися з 0 до 100 км/год всього за шість секунд.

Кузов автомобіля виготовлений з вуглецевого пластику, завдяки цьому загальна вага автомобіля складає всього 1680 кілограм, з яких 545 кілограм припадає на вагу акумуляторних батарей. Творці цього автомобіля повідомляють, що при русі на високих швидкостях автомобіль витрачає енергію, еквівалентну витраті палива 1 галон (~3.8 літра) на 100 кілометрів шляху.

Важливість цього досягнення, нового рекорду швидкості, додає той факт, що більшість електричних автомобілів відчувають труднощі при низьких температурах, в першу чергу це стосується акумуляторних батарей, які на холоді просто втрачають ємність. Команда вирішила цю проблему, використавши додаткову теплоізоляцію і літій-титанатовые акумулятори замість традиційних літій-іонних.



|