Menu

True3D HUD - новий підхід до автомобільної навігації, який дозволить водієві повністю зосередитися на дорозі.

True3D HUD - новый подход к автомобильной навигации, который позволит водителю полностью сосредоточиться на дороге.


Багатьом водіям, яким періодично доводиться вибиратися за межі міста, траплялося хоч раз в житті серйозно заблукати. Уявіть собі, дві години ночі, дорога, оточена високими деревами, безмісячна ніч і лампочка на покажчику кількості палива, яка починає зрадницьки подмаргивать. Картина зовсім безрадісна і єдиний вихід у цій ситуації - покластися на систему супутникової навігації. По своєму досвіду скажу, що автомобільні навігатори є "манною небесною" для водіїв, які часто їздять в нові незнайомі місця, але якщо хто помітив, то періодичне дивитися на дисплей навігатора суттєво відволікає водія від дороги. Частково цю проблему знімають голосові підказки і дисплеї, що проектують зображення на лобове скло (Head-Up Display, HUD), що встановлюються на деяких дорогих автомобілях. Але те, що дійсно зараз необхідно, це така навігаційна система, яка абсолютно не буде відволікати водія і буде гармонійно поєднуватися з навколишнім простором за межами автомобіля.

Те, що було сказано трохи вище, стало ідеєю для створення навігаційної системи True3D, яка принесла її розробникам перше місце і приз у 20 тисяч євро в конкурсі по супутникових навігаційних систем Galileo Master 2011, що проходив у Мюнхені, Німеччина, раніше в цьому році. Система True3D є розробкою каліфорнійської компанії Making Virtual Solid і позиціонується як "навігаційна система з використанням доповненої реальності, розроблена для того, що б забезпечити не подразнюючу водія керівництво напрямком руху".

Замість невеликої області на лобовому склі, система True3D, основою якої є технологія тривимірного проектування, що охоплює все лобове скло автомобіля. Замість того, що б демонструвати водієві карти місцевості або зображення із супутника, система True3D накладає елементи навігації і різну додаткову інформацію на те, що водій бачить перед собою на дорозі. Ці шари яскравих синтезованих тривимірних зображень накладаються на навколишній пейзаж і дозволяють водієві сприймати потрібну інформацію зовсім не відволікаючись від дороги і процесу водіння.

True3D HUD - новый подход к автомобильной навигации, который позволит водителю полностью сосредоточиться на дороге.


На малюнку можна бачити червону лінію путеуказателя, яка вказує водію напрямок руху. У навколишньому просторі можуть з'явитися віртуальні дорожні знаки і покажчики, що інформують водія про умовах на дорозі і про елементи дорожньої інфраструктури, таких як готелі, станції технічного обслуговування і бензозаправні станції. Всі ці знаки і покажчики представлені у відповідному масштабі та рівні яскравості, що б гармонійно вписатися в навколишнє середовище і забезпечити водієві інтуїтивно зрозуміле сприйняття інформації.

Найцікавішою частиною системи True3D є технологія тривимірного проектування, яка дозволяє відобразити на лобовому склі всі необхідні підказки та іншу корисну інформацію, зовсім не вимагаючи використання спеціальних окулярів або шолома. Згідно інформації від компанії Making Virtual Solid апаратна реалізація системи являє собою пристрій зовсім невеликих габаритів, вона залишається працездатною навіть при яскравому сонячному світлі і не схильна до впливу коливань від руху автомобіля або зміни стану водія.

В цілому можна сказати, що True3D являє водієві урізаний і попередньо оброблений належним чином потік інформації, який сприймається виключно на інтуїтивному рівні, не вимагаючи ніякого осмислення. Такі підходи використовуються досить давно для надання інформації пілотам літаків-винищувачів, але в даному випадку для цього не потрібно носіння спеціального шолома.

Система True3D поки ще знаходиться на демонстраційному рівні реалізації. Але для її виготовлення потрібні тільки наявні в даний час технології і вона вже зараз може успішно працювати в реальному світі. Будемо сподіватися, що до того моменту, коли ця система з'явиться в автомобілях, не повинно пройти багато часу.



|