Menu

Літаючий автомобіль-трансформер AT Black Knight Transformer вперше відривається від поверхні землі

Летающий автомобиль-трансформер AT Black Knight Transformer впервые отрывается от поверхности земли


Продовжуючи програму випробувань, яка була розпочата в кінці минулого року, каліфорнійська компанія Advanced Tactics, Inc. здійснила перший політ розробленого і виготовленого ними літаючого автомобіля-трансформера AT Black Knight Transformer, що поєднує здібності многороторного вертольота і автомобіля-позашляховика. В грудні місяці минулого року трансформер Black Knight успішно завершив програму ходових дорожніх випробувань, а в минулому місяці були проведені перші льотні випробування літаючого автомобіля, в ході яких він і піднявся перший раз в повітря.

Летающий автомобиль-трансформер AT Black Knight Transformer впервые отрывается от поверхности земли


Під час випробувальних польотів трансформером Black Knight управляв за допомогою системи дистанційного керування оператор, що знаходиться на землі. На частку оператора дісталося управління збільшенням або зменшенням тяги, напрямком руху, а все інше, в тому числі і стабілізацію польоту, виконувала автоматична система, яка є невід'ємною частиною системи автоматичного пілотування. Трансформер Black Knight, здатний злітати на висоту 3000 метрів, під час випробувань піднімався всього на три метри, при цьому його з землею пов'язував страхувальний електричний кабель, при розриві контакту з яким система управління повинна була самостійно здійснити аварійну посадку. Але все обійшлося без несподіванок і пригод, а представники компанії Advanced Tactics повідомили, що літальний апарат був стійкий у польоті і чудово слухався управління.

Нагадаємо нашим читачам, що трансформер AT Black Knight Transformer розроблявся спеціально для програми Управління перспективних дослідницьких програм Пентагону DARPA під назвою Aerial Reconfigurable Embedded System (ARES). Основним завданням програми ARES є розробка гібридного транспортного засобу, за допомогою якого можна буде проводити доставку солдатів, евакуацію поранених, доставку вантажів і боєприпасів в місця, які недоступні для транспортних засобів інших типів. При цьому, пілот піддається мінімальному ризику в особливо небезпечних місіях, здійснюючи операції через систему дистанційного управління.

Летающий автомобиль-трансформер AT Black Knight Transformer впервые отрывается от поверхности земли


Трансформер Black Knight має вісім роторів, оснащених швидкодіючими зворотними зв'язками і комп'ютеризованою системою управління. Система управління утримує баланс тяги між протилежними роторами, що дозволяє домогтися стабільності і високої керованості в польоті. Такий підхід подібний до підходу, що використовується в мініатюрних многороторних електричних вертольотах, і його реалізація набагато більш проста з механічної точки зору, ніж система стабілізації, що використовується в звичайних вертольотах.

Розробляючи конструкцію трансформера Black Knight, інженери компанії Advanced Tactics прагнули максимально ефективно використовувати весь наявний простір внутрішнього об'єму. Завдяки цьому, Black Knight, розміри якого складають 9.5 на 5.8 і на 2.5 метри, а вага якого дорівнює 1995 кілограм, має великий вантажний відсік і здатний виконувати не тільки вищезазначені військові місії, але і брати участь у цивільних операціях, таких як пожежогасіння.

Летающий автомобиль-трансформер AT Black Knight Transformer впервые отрывается от поверхности земли


Пересуваючись по землі Black Knight здатний розвивати швидкість 112 кілометрів на годину, рухаючись на колесах за допомогою трансмісії, скопійованої з трансмісії позашляховика. Досить великі і об'ємні покришки дозволяють автомобілю-трансформера долати пересічену місцевість і служать амортизаторами під час посадки. Модульна автомобільна частина трансформера може бути від'єднана, що дозволить Black Knight піднімати в повітря більше корисного вантажу. Крім цього, нижня частина кузова може бути замінена на спеціальну герметичну частину, що дозволить трансформера сідати і пересуватися по воді.

Крім автомобіля-трансформера AT Black Knight Transformer фахівці компанії Advanced Tactics розробляють його менший варіант, який отримав назву AT Panther Transformer. AT Panther Transformer буде здатний перевозити двох пасажирів і корисний вантаж, вагою до 1600 кілограмів у двох зовнішніх підвісних контейнерах.

|