Menu

Компанія Volvo відчуває магнітну систему, що дозволяє автомобілям-роботам орієнтуватися на дорозі

Компания Volvo испытывает магнитную систему, позволяющую автомобилям-роботам ориентироваться на дороге


Компанія Volvo, як і багато інші провідні автовиробники, продовжує роботи зі створення та вдосконалення власних технологій самокерованих автомобілів-роботів, здатних пересуватися по дорогах загального призначення без участі людини. Однією з останніх науково-дослідних робіт у цьому напрямку є розробка та випробування нової системи, що дозволяє автомобілям-роботам орієнтуватися на дорозі за допомогою невеликих постійних магнітів, вбудованих прямо в дорожнє полотно. Така система дозволить автомобілям утримуватися на заданій смузі руху навіть самих складних умовах і в місцях, де не працюють інші, більш традиційні, засоби навігації.

Випробування системи магнітної орієнтації проводилися на полігоні поблизу Гетеборга, Швеція, де в недалекому майбутньому почнуться великомасштабні випробування, в який будуть задіяні 100 автомобілів-роботів Volvo, що переміщаються по міським дорогам.

Основою системи магнітної орієнтації є феритові постійні круглі магніти розмірами 40 на 15 міліметрів, встановлені на глибині 200 міліметрів нижче поверхні дорожнього полотна. На автомобілі встановлені декілька магнітних датчиків, які чітко і безпомилково знаходять наявність магнітів в широкому діапазоні швидкостей руху, а комп'ютерна система, яка отримує сигнали з магнітних датчиків, обчислює з досить високою точністю поточне місце розташування автомобіля.

"Надійне і точне визначення положення автомобіля на дорозі є першочерговим завданням, що реалізується в програмі будь-якого автомобіля-робота. Камери не можуть працювати в умовах щільного туману і дощу, дорожня розмітка може бути закрита шаром снігу або льоду, а система GPS не працює у тунелях і в умовах щільної міської забудови" - розповідає Джонас Экмарк (Jonas Ekmark), фахівець з безпеки руху з Volvo Car Group, - "Магніти працюють незалежно від будь-яких зовнішніх умов, їх "магнітний шлях" дозволяє визначити точне розташування автомобіля з похибкою, що не перевищує 10 сантиметрів".

"Феритові магніти постійні - надійне, ефективне і відносно недороге рішення для навігації автомобілів роботів. Воно не вимагає створення додаткової інфраструктури, а датчики, що встановлюються на автомобілях, також прості і дешеві. Все це є причиною, по якій ми зацікавилися даною технологією і ми сподіваємося, що наше рішення буде затребуване в найближчому майбутньому" - розповідає Экмарк, - "В самому незабаром ми плануємо оснастити магнітної розміткою деякі ділянки доріг загального призначення і провести випробування автомобілів роботів в умовах реального дорожнього руху".

|