Menu

Компанія Rolls-Royce готується до будівництва величезних суден-роботів, які зможуть возити вантажі без участі людини

Компания Rolls-Royce готовится к строительству огромных судов-роботов, которые смогут возить грузы без участия человека


Виявляється, що наявність команди моряків на вантажних судах представляють собою досить значний тягар, ложащееся на плечі судноплавних компаній. Люди, їхні речі, вода і продукти харчування є чималим тягарем, робота команди моряків коштує тисячі доларів щодня і більшість нещасних випадків на морі відбувається саме з вини людей. Тому зовсім не дивно, що морське підрозділ компанії Rolls-Royce збирається позбавитися від людського фактора і замінити живих моряків автоматизованими системами.

Підрозділ Blue Ocean компанії Rolls-Royce в даний час розробляє проект великого безпілотного вантажного судна, яке буде в змозі доставити вантаж через моря і океани, не вимагаючи наявності на борту жодної людини. Замість містка на судні буде встановлена комп'ютеризована система, очима і вухами якої стануть камери, радари і супутникові навігаційні системи. Основні функції управління, включаючи завдання маршруту і кінцевої точки, здійснюються з єдиного центру управління через супутниковий зв'язок або інші системи дистанційного управління.

Наявність деякої кількості місця, звільненого в результаті відсутності команди, означає, що суду зможуть перевозити більше корисного вантажу, витративши на це менше палива, що принесе їх власникам більший прибуток. Витрати на утримання суднової команди складають від 3 до 5 тисяч доларів в день в залежності від класу судна, і це, з урахуванням тривалості перебування судна в морі, складає близько 44 відсотків від повної вартості рейсу судна.

Компания Rolls-Royce готовится к строительству огромных судов-роботов, которые смогут возить грузы без участия человека


Якщо виключити цю статтю витрат і додати до неї більшу кількість вантажу, менша витрата палива, то це зможе зробити вельми відчутний результат на фінансову сторону діяльності судноплавних компаній. При цьому повинно знизитися кількість нещасних випадків, пов'язаних з недбалим виконанням обов'язків моряками, і, звичайно, піратам на таких суднах просто нікого брати в заручники для вимоги викупу.

Цілком природно, що впровадження суден, на яких не буде команд моряків, буде проходити не дуже гладко. Насамперед, у відповідності з існуючим морським правом це поки абсолютно незаконно, хоча юристи компанії Rolls-Royce вже працюють в цьому напрямку і вважають, що їм вдасться домогтися внесення відповідних поправок в закони вже протягом наступних п'яти або десяти років. Морські профспілки також не будуть у захваті відкривається перспективи залишитися не при справах і будуть чинити всілякі перешкоди впровадженню нових технологій. Однак, все це вже було пройдене в свій час стосовно безпілотних літальних апаратів, промислових роботів, а наявний стан справ у цих областях говорить сама за себе.

|