Menu

Машини-монстри: Shockwave - найшвидший у світі вантажівки, що розгониться трьома реактивними двигунами

Машины-монстры: Shockwave - самый быстрый грузовик в мире, разгоняемый тремя реактивными двигателями


Як можна змусити тритонний вантажівка-тягача Peterbilt 359 зразка 1985 року подолати 400-метрову дистанцію швидше, ніж ви зможете прочитати цю пропозицію? Звичайно, за допомогою трьох турбореактивних двигунів. Саме таку ідею використовувала команда, очолювана легендарним гонщиком Лісом Шоклі (Les Shockley), встановлюючи на 260-дюймову базу вантажівки, що отримав назву Shockwave, три реактивні двигуни Pratt & Whitney J34-48.

Слід зазначити, що двигуни Pratt & Whitney J34-48 досить широко використовувалися в цивільної та військової авіації 1980-х років. Зусиль трьох двигунів, що розвивають тягу в 8620 кілограм і забезпечують сумарну потужність 36 тисяч кінських сил, достатньо для того, щоб розігнати тягач, вагою три тонни, до швидкості 600 кілометрів на годину (375 миль в годину). При цьому, швидкість розгону вантажівки настільки велика, що він долає перші 400 метрів (чверть милі) дистанції всього за 6.63 секунди. Зупинити таку махину, розігнану до високої швидкості, за допомогою звичайних гальм принципово неможливо. Тому для гальмування вантажівки використовують парашут, подібний гальмівного парашуту, застосовуваному при посадці реактивних літаків.

Машины-монстры: Shockwave - самый быстрый грузовик в мире, разгоняемый тремя реактивными двигателями


На жаль чи на щастя, вантажівки Shockwave не дозволено пересуватися по дорогах загального призначення. Це є наслідком того, що реактивна струмінь від трьох двигунів являє собою чималу небезпеку для оточуючих. Але на глядачів різних авіашоу, де вироблялися і виробляються демонстрації, заїзди вантажівки Shockwave, обганяє злітають реактивні літаки, справляли незабутнє враження. Це враження значно посилювалося ефектом сильного полум'я, який досягався за рахунок впорскування дизельного палива в вихлопну струмінь реактивних двигунів.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.





|