Menu

Європейський союз планує оснастити всі автомобілі системами дистанційного відключення

Европейский союз планирует оснастить все автомобили системами дистанционного отключения


На перший погляд, оснащення автомобіля системою дистанційного відключення походить на здорову ідею. Ви, в разі викрадення свого нового автомобіля, отримуєте можливість дистанційно заглушити його двигун, визначити його місце розташування за допомогою системи GPS і вжити заходів щодо повернення автомобіля в гараж, раніше, ніж поліція встигне почухати свій потилицю. В даний час вже можна замовити подібні системи, а деякі автомобільні сервіси типу OnStar вже пропонують такий набір послуг. Слід зазначити, що поки що все це робиться лише за бажанням власника автомобіля, але через невеликий час жителі ряду європейських країн можуть позбутися можливості такого вибору.

Влада європейського союзу в рамках ініціативи Enlets (European Network of Law Enforcement Technologies) планую зобов'язати всіх автовиробників, постачають автомобілі в Європу, встановлювати на нових автомобілях пристрої дистанційного відключення двигуна. Основною метою цього плану є припинення швидкісних переслідування порушників та злочинців, які не дуже часто, але все ж трапляються, піддаючи загрозі життя поліцейських, цивільних людей і стаючи причиною заподіяння значного матеріального збитку.

Европейский союз планирует оснастить все автомобили системами дистанционного отключения


Згідно з планами, відключення двигуна будь-якого автомобіля буде проводитися з централізованого пульта, що знаходиться у віданні поліцейського управління населеного пункту. Відключення проводиться на вимогу співробітника дорожньої поліції, які знаходяться на постійному зв'язку з співробітниками пульта, або самими працівниками в разі виявлення порушень або потенційно небезпечних ситуацій через мережу дорожніх камер спостереження, які досить густо усівають території європейських країн. В останньому випадку оператор, відключила двигун порушника, повідомляє про це найближчому патрулю, який прибуває на місце події, виписує штраф, після чого порушник затримується або може вирушати далі по своїх справах.

Така схема дій являє собою благодатний грунт для вчинення перевищень службових повноважень співробітниками поліції. Цією перспективою дуже стурбовані борці за права людини всіх мастей, що до останнього часу було стримуючим фактором, що не дає провести впровадження таких систем, хоча технічні можливості дозволяють це зробити вже досить давно.

Але, з урахуванням все зростаючою тенденцією збільшення контролю за всім і вся з боку держави, силових органів і спецслужб, не варто й сумніватися, що система тотального дистанційного контролю за автомобілями буде впроваджена, принаймні, в межах Європи. Згідно з планами, цей процес займе від шести до десяти років, і ми сподіваємося, що фахівцям Європейського Союзу за цей час вдасться знайти золоту середину між утиском прав, свободи людини і необхідністю дистанційного втручання в керування автомобілем у разі необхідності.

|